37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Fondul pentru Antreprenoriat și Creștere a Economiei Moldovei – un nou mecanism guvernamental de finanțare a mediului de afaceri

Fondul pentru Antreprenoriat și Creștere a Economiei Moldovei – un nou mecanism guvernamental de finanțare a mediului de afaceri

21.09.2022232 views Ministerul Economiei
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Întreprinderile mici și mijlocii din Moldova vor avea acces la finanțare pe termen lung la un fond de creditare cu condiții preferențiale,  susținut de stat. Ieri, 20 septembrie, au fost lansate discuții publice privind crearea Fondului pentru Antreprenoriat și Creștere a Economiei Moldovei (FACEM) din portofoliul Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA), care va oferi, pentru afacerile cu potențial de creștere și dezvoltare, credite cu dobândă redusă, prin intermediul  băncilor și organizațiilor de creditare nebancară. Potrivit calculelor făcute de specialiști, costurile resurselor financiare de creditare accesate prin FACEM vor fi mai mici cu cel puțin 30 % față de cele practicate pe piața creditară actuală.

Prim-ministra prezentă la eveniment a declarat că prin această inițiativă guvernamentală se urmărește susținerea și dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii din domeniile strategice și prioritare ale economiei naționale. 

Republica Moldova, de 30 de ani se confruntă cu problema finanțării și anume resurse pe termen lung la costuri rezonabile pentru agenții economici. Acestea sunt foarte limitate în sistemul bancar. Sursele de bază sunt depozitele de până la un an de zile. Iar instrumente alternative sunt foarte puține. FACEM este o componentă fundamentală, fiindcă fără credite care să asigure ieftin o dobândă preponderent fixă, va fi foarte complicat de a oferi o creștere economiei naționale. Aici FACEM va juca un rol important și la nivel macroeconomic, fiindcă el va stabiliza economia, va ajuta să depășim mai ușor crizele economice, în special cele inflaționiste.Astfel, vom putea obține locuri de muncă, tehnologii mai moderne, investiții mai mari, productivitate mai înaltă, PIB mai mare și salarii mai mari”, a menționat ministrul Economiei.

Fondul  FACEM va fi gestionat de către ODA, care va elabora, dezvolta și aproba produsele de finanțare și instrucțiunile necesare pentru gestiunea corectă, transparentă și eficientă a banilor.  Produsele de finanțare ale FACEM vor fi elaborate în conformitate cu prioritățile politicilor publice stabilite de către Guvern, Ministerul Economiei și alte instituții de stat relevante. De asemenea, acestea vor ține cont de condițiile stabilite în acordurile cu partenerii de dezvoltare și donatorii. ÎMM-urile vor putea accesa produsele de finanțare (credite avantajoase) prin intermediul băncilor sau organizațiilor de creditare financiare, care au încheiat un contract de colaborare cu ODA.

Potrivit directorului interimar ODA, prin crearea FACEM statul va elimina o barieră importantă din calea dezvoltării ÎMM-urilor, oferind antreprenorilor oportunități de finanțare avantajoase și pe termen lung.

Resursele financiare din care va fi constituit FACEM vor veni din alocările de la bugetul de stat, mijloacele financiare alocate de către partenerii de dezvoltare și/sau donatori (credite/împrumuturi, asistență financiară și tehnică, granturi), veniturile obținute din creditare și recreditare şi din alte surse legale. Pentru capitalizarea Fondului pentru Antreprenoriat și Creștere a Economiei Moldovei (FACEM) au fost bugetate pentru anul 2022 resurse financiare în valoare de 70 milioane lei. Pe parcursul următorilor ani se preconizează capitalizarea suplimentară în valoare de  2,7 miliarde lei (anul 2023 – 450 milioane lei; anul 2024 – 1 miliard lei și în anul 2025 – 1 320 milioane lei). 

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...