37.9k
Home  »  Articole  »  Întrebări-Răspunsuri   »   Privind calcularea și achitarea concediului adiţional plătit pentru studii

Privind calcularea și achitarea concediului adiţional plătit pentru studii

(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Întrebare:
În cazul în care îți ei concediu adiţional plătit pentru studii, unde trebuie să se achite 75 % din salariu mediu și cum se calculează acesta? 

Răspuns:
Conform art. 178 din Codul Muncii al RM, salariaţilor trimiși la studii de către angajator sau care s-au înmatriculat din proprie iniţiativă în instituţiile de învăţământ superior sau mediu de specialitate acreditate în condiţiile legii, la secţiile serale şi fără frecvenţă şi care învață cu succes li se stabileşte durata redusă a timpului de muncă, li se acordă concedii suplimentare cu menţinerea, integrală sau parţială, a salariului mediu şi alte înlesniri, în modul stabilit de Guvern. 

În conformitate cu Hotărîrea Guvernului nr. 435 din 23.04.2007 pentru aprobarea Regulamentului cu privire la acordarea unor garanţii şi compensaţii salariaţilor care îmbină munca cu studiile, salariaţilor care îşi fac studiile în instituţiile de învăţământ superior şi mediu de specialitate li se acordă concedii suplimentare plătite (păstrându-se 75 % din salariul mediu la locul de muncă de bază):
a) pentru sesiunea de reper, executarea lucrărilor de laborator şi susţinerea colocviilor şi examenelor - până la 30 de zile calendaristice anual;
b) în perioada susţinerii examenelor de licenţă sau examenelor de absolvire - până la 30 de zile calendaristice;
c) pentru elaborarea şi susţinerea proiectului (tezei) de licenţă, tezei de master sau lucrării (proiectului) de diplomă - până la 90 de zile calendaristice.

Calculul și achitare se efectuează de întreprinderea unde activează salariatul în baza certificatului de la instituţia de învăţământ, a cererii salariatului de acordare a concediului pentru studii și a ordinului emis în baza documentelor menționate.

Comentarii

  1. Cires Elena spune:

    Trebuie de adaugat, ca garantiile mentionate se acorda la obtinerea studiilor de nivelul respectiv pentru prima data.

  2. DStela spune:

    Buna seara… spuneti-mi sesiune se mai achita sau nu? Multumesc…. daca nu se achita imi spuneti va rog mult articolul care prevede neachitate… sunt student la ciclul II masterat

  3. Anonim spune:

    Buna seara… spuneti-mi sesiune se mai achita sau nu? Multumesc…. daca nu se achita imi spuneti va rog mult articolul care prevede neachitate… sunt student anul 1.

  4. Anonim spune:

    Dacă am studii superioare dar fac recalificare,se achita sesiunile?

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...