37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Eco-inovarea – soluție sustenabilă pentru IMM-urile din Republica Moldova

Eco-inovarea – soluție sustenabilă pentru IMM-urile din Republica Moldova

31.03.2023109 views MDED
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Despre situația actuală referitor la promovarea eco-inovării în sectoarele prioritare ale economiei Republicii Moldova, potențialul de integrare a acestei abordări în modelele de afaceri ale IMM-urilor locale, dar și experiențele a opt IMM-uri ce au beneficiat de evaluare și asistență în aplicarea eco-inovării, s-a discutat în cadrul Atelierului de lucru Național „Promovarea eco-inovării în cadrul IMM din Moldova”.

Evenimentul face parte din programul „Uniunea Europeană pentru Mediu” (EU4Environment), finanțat de UE și coordonat de către Programul Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEP).

Schimbările climatice, bunăstarea angajaților și constrângerile legate de resurse au un impact considerabil asupra activității întreprinderilor mici și mijlocii. Identificarea unor abordări alternative pot oferi soluții pentru sustenabilitatea afacerilor, oportunități de creștere, de reducere a costurilor, eco-inovația fiind abordarea care își propune să îndeplinească aceste cerințe.

„Promovarea inovațiilor ecologice în activitatea întreprinderilor mici și mijlocii reprezintă o soluție reală în adaptarea acestora la noile provocări și în dezvoltarea unei economii durabile și sustenabile, care totodată să fie capabilă să facă față concurenței de pe piață. Mai mult, susținerea eco-inovațiilor reprezintă o prioritate pentru Guvern, cu impact pentru antreprenori, dar și pentru noi ca țară”, a menționat secretara de stat a Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării.

„ Mulțumim partenerilor proiectului pentru susținerea mediului de afaceri privind valorificarea eco-inovațiilor, oferirea de bune practici, instruire, ghidare, etc. Adaptarea practicilor eco-inovative va favoriza dezvoltarea companiilor și va oferi un potențial sporit” a declarat directorul Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului.

Programul EU4Environment și-a propus să ajute șase dintre țările Parteneriatului estic al UE, inclusiv Republica Moldova, să își păstreze capitalul natural și să sporească bunăstarea oamenilor în ceea ce privește mediul. Prin sprijinirea de noi procese, tehnologii și servicii care ecologizează activitățile economice, eco-inovarea contribuie la optimizarea potențialului de creștere al economiei, răspunzând în același timp unor provocări de ordin comun, cum ar fi schimbările climatice sau diminuarea resurselor și a biodiversității.

Experții Programul Națiunilor Unite pentru Mediu au asistat opt întreprinderi mici și mijlocii din Republica Moldova să fie evaluate după metodologia UNEP, iar cinci IMM-uri au beneficiat de asistență în elaborarea de noi strategii de dezvoltare în vederea integrării eco-inovării în modelele lor de afaceri. Este vorba despre companii din două sectoarele agricultura și industria textilă.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...