37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   CNSM solicită măsuri de atenuare a efectelor situației social-economice

CNSM solicită măsuri de atenuare a efectelor situației social-economice

05.08.2022290 views CNSM
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) solicită autorităților să întreprindă măsuri de protecţie a veniturilor salariale, indemnizaţiilor şi pensiilor, precum şi intensificarea măsurilor de verificare a corectitudinii stabilirii prețurilor și tarifelor și limitarea majorării acestora de către agenții economici. O declarație în acest sens a fost expediată de CNSM în adresa Parlamentului și Guvernului Republicii Moldova.

„Conform datelor Biroului Național de Statistică, în ianuarie-iunie 2022, inflația a constituit 20,17%. Pentru mai multe produse alimentare, precum legumele și fructele, prețurile s-au majorat cu circa 30-38 %, fapt care este inexplicabil, ținând cont că ne aflăm în sezonul când acestea sunt recoltate și, prin urmare, ar trebui să fie mult mai ieftine, comparativ cu cele comercializate pe perioada iernii.”, se arată în Declarație.

Totodată, sindicaliștii atenționează că majorările operate în anul curent în domeniul salarizării în sectorul bugetar și real, precum și indexările prestațiilor de asigurări sociale de stat nu acoperă majorările de prețuri și tarife din ultima perioadă, fapt care conduce la reducerea consumului și va afecta bugetul public național.

Astfel, în lipsa unor măsuri de majorare a salariilor și prestațiilor sociale, populația va fi în incapacitatea de a se întreține și a achita serviciile comunale, iar consumul pentru resursele energetice va crește semnificativ toamna și în perioada rece a anului care umează.

Pornind de la cele menționate, CNSM recomandă realizarea următoarelor măsuri:

  • stabilirea, începând cu 1 septembrie 2022, a unui salariu minim unic pe țară de cel puțin 50% din salariul mediu lunar pe țară pentru anul precedent;
  • majorarea, incepând cu 1 septembrie 2022, a valorilor de referință pentru stabilirea salariilor în sectorul bugetar, conform Legii nr. 270/2018 privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar;
  • indexarea tuturor tipurilor de pensii, mărimea cărora nu depășește salariul mediu prognozat pentru anul curent;
  • indexarea indemnizațiilor pentru îngrijirea copilului, aflate în plată, pentru persoanele asigurate și neasigurate, pornind de la rata inflației etc.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...