37.9k
Home  »  Legislaţia  »  Legislaţia fiscală  »  Ordine   »   Baza generalizată a practicii fiscale Ordinul SFS nr.26 din 17-01-22

Baza generalizată a practicii fiscale Ordinul SFS nr.26 din 17-01-22

19.01.2022
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...
  • 28 Taxa pe valoarea adaugată
  • 28.26 Taxarea inversă

Când apare teremenul obligaţiei fiscale la procurarea proprietății întreprinderilor declarate în proces de insolvabilitate?

Conform art. 108 alin.(9) din Codul fiscal, termenul obligației fiscale la procurarea proprietăţii întreprinderilor declarate în proces de insolvabilitate, cu excepţia bunurilor imobiliare, se consideră data efectuării plăţii, inclusiv a plăţii prealabile pentru proprietatea procurată, sau data primirii proprietăţii de către cumpărător, în funcţie de ce are loc mai înainte. Pentru bunurile imobiliare, data obligaţiei fiscale se stabileşte conform alin.(3) al articolului menționat.

[Modificare în Baza generalizată a practicii fiscale în temeiul Legii pentru modificarea şi completarea unor acte legislative nr. 204 din 24.12.2021, în vigoare de la data 01.01.2022.]

Care este modul de aplicare a TVA în cazul efectuării plății prealabile totale sau parțiale până la data de 01.01.2020 pentru proprietatea întreprinderilor declarate în proces de insolvabilitate conform Legii insolvabilității nr.149/2012, care se livrează după 01.01.2020?   

Conform art.95 alin. (2) lit. g) din Codul fiscal în redacția Legilor nr. 171/2019 și nr.60/2020, nu constituie obiect impozabil cu TVA:  

- livrarea către persoanele juridice şi fizice care desfăşoară activitate de întreprinzător, a proprietăţii întreprinderilor declarate în proces de insolvabilitate, în conformitate cu prevederile Legii insolvabilităţii nr.149/2012 (în perioada de la 1 ianuarie 2020 pînă la 30 aprilie 2020 inclusiv);  

- livrarea către persoanele juridice şi fizice care desfăşoară activitate de întreprinzător, inclusiv persoanele care desfăşoară activitate profesională potrivit legislaţiei, a proprietăţii întreprinderilor declarate în proces de insolvabilitate, cu excepţia celor în procedură de restructurare şi realizare a planului, (începînd cu 1 mai 2020).  

Pentru perioadele de până la 1 ianuarie 2020, data calculării obligaţiei fiscale privind TVA pentru bunurile livrate, se determina în conformitate cu art. 108 alin. (5) din Codul fiscal, care stipulează că dacă factura fiscală este eliberată sau plata este primită pînă la momentul efectuării livrării, data livrării se consideră data eliberării facturii fiscale sau data primirii plăţii, în dependenţă de ce are loc mai înainte.  

Începând cu 1 ianuarie 2020, articolul 108 din Codul fiscal, a fost completat cu alin.(9) din Codul fiscal cu ulterioarele modificări în vigoare începînd cu 1 ianuarie 2022, care conține prevederi speciale privind data apariției obligației fiscale aferente TVA la procurarea proprietăţii întreprinderilor declarate în proces de insolvabilitate.  

Potrivit art.108 alin. (9) din Codul fiscal, data obligaţiei fiscale la procurarea proprietăţii întreprinderilor declarate în proces de insolvabilitate se consideră: 

- pentru perioada 2020-2021 - data efectuării plăţii, inclusiv a plăţii prealabile pentru proprietatea procurată, sau data primirii proprietăţii de către cumpărător, în funcţie de ce are loc mai înainte; 

- pentru perioada începînd cu anul 2022

- data efectuării plăţii, inclusiv a plăţii prealabile pentru proprietatea procurată, sau data primirii proprietăţii de către cumpărător, în funcţie de ce are loc mai înainte, cu excepţia bunurilor imobiliare. Pentru bunurile imobiliare, data obligaţiei fiscale se stabileşte conform alin.(3) al articolului menționat.   

Dat fiind faptul modificării regimului fiscal, pentru proprietatea întreprinderilor declarate în proces de insolvabilitate livrată după 01.01.2020, în cazul primirii de către furnizor a plăţii prealabile totale sau parţiale pînă la data 1 ianuarie 2020, ținînd cont de data apariţiei obligaţiei fiscale, stabilită prin art.108 alin.(5) din Codul fiscal, la aprecierea regimului fiscal aplicabil se va lua în consideraţie acel regim care era existent la momentul primirii plăţii.

[Modificare în Baza generalizată a practicii fiscale în temeiul Legii pentru modificarea şi completarea unor acte legislative nr. 204 din 24.12.2021, în vigoare de la data 01.01.2022.]

Când apare termenul obligaţiei fiscale la procurarea bunurilor imobile de la întreprinderile declarate în proces de insolvabilitate?

Conform art. 108 alin.(9) din Codul fiscal, termenul obligației fiscale la procurarea proprietăţii întreprinderilor declarate în proces de insolvabilitate, cu excepţia bunurilor imobiliare, survine odată cu efectuarea plăţii, inclusiv a plăţii prealabile pentru proprietatea procurată, sau data primirii proprietăţii de către cumpărător, în funcţie de ce are loc mai înainte. Pentru bunurile imobiliare, data obligaţiei fiscale se stabileşte conform alin.(3) al aceluiași articol. 

Astfel, conform alin.(9) în coroborare cu alin.(3), art.108 din Codul fiscal, termenul obligației fiscale la procurarea bunurilor imobiliare de la întreprinderile declarate în proces de insolvabilitate survine la data trecerii bunurilor imobiliare în proprietatea cumpărătorului, la data înscrierii lor în registrul bunurilor imobiliare. 

[Completare în Baza generalizată a practicii fiscale în temeiul Legii pentru modificarea și completarea unor acte legislative nr. 204 din 24.12.2021, în vigoare de la data 01.01.2022.]

  • 28 Taxa pe valoarea adaugată
  • 28.7 Livrări ce nu reprezintă obiect al impunerii

Constituie obiect al impunerii cu TVA bunurile materiale eliberate şi stocate în procesul de împrospătare simultană, împrospătare cu decalaj în timp şi împrumutul acestora în conformitate cu prevederile Legii nr.104/2020 cu privire la rezervele de stat şi de mobilizare?

Conform prevederilor stabilite la art. 2 din Legea nr.104/2020 cu privire la rezervele de stat şi de mobilizare: 

- împrospătare simultană a bunurilor din rezervele de stat şi de mobilizare reprezintă eliberarea bunurilor materiale din rezervele de stat şi de mobilizare, cu înlocuirea concomitentă a acestora în aceleaşi cantităţi şi cu aceiaşi indici calitativi sau analogice celor eliberate, indiferent de oscilarea preţurilor; 

- împrospătare cu decalaj în timp a bunurilor din rezervele de stat şi de mobilizare  reprezintă eliberarea pe un termen stabilit a bunurilor materiale din rezervele de stat şi de mobilizare, în baza unei garanţii financiare sau bancare, în legătură cu imposibilitatea înlocuirii concomitente; 

- împrumut al bunurilor din rezervele de stat şi de mobilizare constituie eliberarea bunurilor materiale din rezervele de stat şi de mobilizare, la solicitarea instituţiilor publice şi a agenţilor economici, în urma prezentării unei plăţi de garanţie, pe un termen de până la 12 luni, cu restituirea acestora în aceleaşi cantităţi şi cu aceiaşi indici calitativi sau analogice celor eliberate, indiferent de oscilarea preţurilor.   

Potrivit art. 95 alin. (2) lit. f) din Codul fiscal, nu constituie obiect al impunerii cu TVA, eliberarea şi stocarea bunurilor materiale în procesul de împrospătare simultană, împrospătare cu decalaj în timp şi împrumut al acestora în conformitate cu prevederile Legii nr.104/2020 cu privire la rezervele de stat şi de mobilizare.   

Astfel, operațiunile efectuate de către entitățile implicate în procesul eliberării şi stocării, de împrospătare simultană, împrospătare cu decalaj în timp şi împrumut al bunurilor materiale, în condițiile prevăzute de Legea menționată, nu reprezintă obiect al impunerii cu TVA.

Notă: Vă atragem atenția asupra faptului că, pot fi efectuate actualizări ale răspunsurilor oferite de către Serviciul Fiscal de Stat, de aceea vă rugăm să consultați suplimentar răspunsurile actualizate ale bazei de date.

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...