37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Costul serviciilor de marcare a metalelor prețioase se va majora

Costul serviciilor de marcare a metalelor prețioase se va majora

12.02.20191.020 views Monitorul Fisc.md
(1 voturi, medie: 5,00 din 5)
Se încarcă...

Tarifele pentru determinarea titlului şi marcarea obiectelor din metale preţioase, expertizarea metalelor şi diagnosticarea pietrelor preţioase ar putea fi majorate cu 20%.

În cadrul ședinței Guvernului din 11 februarie a fost aprobat proiectul hotărârii de Guvern cu privire la aprobarea listei serviciilor, tarifelor și metodologiei de calculare a acestora pentru serviciile prestate în domeniul metalelor și pietrelor prețioase. 

Potrivit proiectului, noua metodologie de calculare a tarifelor pentru probarea şi marcarea obiectelor din metale preţioase, expertizarea acestora, diagnosticarea și evaluarea pietrelor prețioase, a giuvaierelor, a metalelor prețioase și a articolelor din acestea, va fi pusă în aplicare din 17 februarie 2019

În acest context, ministrului Finanțelor, Ion Chicu, a menționat că Legea nr. 282/2004 privind regimul metalelor prețioase și pietrelor prețioase urmează a fi abrogată, iar aprobarea acestei hotărâri are drept scop asigurarea bazei normative în partea ce ține de tipul serviciilor prestate de către structura organizaţională responsabilă de supravegherea marcării de stat, precum și ajustarea tarifelor la realitățile actuale.

Astfel, ajustarea tarifelor s-a efectuat luând în considerare unii indicatori și factori, cum ar fi rata inflației pentru perioada 2012-2017, costurile directe suportate (retribuirea muncii, contribuții de asigurări sociale de stat obligatorii, prime de asigurare de asigurare de asistență medicală, costuri ale reactivelor și materialelor) și costuri indirecte de producție suportate (arenda, serviciile de pază, uzura activelor fixe etc.).

Metodologia prevede că tarifele se stabilesc în baza rezultatelor analizei detaliate a veniturilor și costurilor suportate de structura organizațională pe parcursul ultimilor trei ani de activitate.

Totodată, metodologia prevede introducerea tarifului pentru serviciile prestate persoanelor fizice şi juridice, care practică activitate de întreprinzător, în cazul recepționării de către acestea a articolelor din metale preţioase şi pietre preţioase în baza contractelor civile (bilete de amanet, chitanță pentru valorile achiziționate, contract de consignație).

Prevederea este justificată de complexitatea aliajelor în articolele prezentate, care necesită timp suplimentar pentru determinarea tipului și titlului metalului prețios, reactive chimice costisitoare, utilizarea aparatelor performante etc.

De asemenea, hotărârea conține listele serviciilor şi tarifelor pentru probarea, marcarea și expertizarea metalelor preţioase, diagnosticarea pietrelor preţioase și a articolelor din acestea.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...