37.9k
Home  »  Articole  »  Întrebări-Răspunsuri   »   Despre remunerarea dublă a muncii în zilele de odihnă

Despre remunerarea dublă a muncii în zilele de odihnă

(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Despre remunerarea dublă a muncii în zilele de odihnă

Intrebare: Se achită angajaților zilele  de sîmbătă și duminică DUBLU, în cazul daca numărul de oare lucrate nu depaseste 40 ore pe saptamina?

În contractul individual de muncă este scris că angajatul lucreaza de marți pînă sîmbătă 7 ore, iar duminică 5 ore, luni este zi de odihnă.

Raspuns:

     Potrivit art. 98 al Codului Muncii Repartizarea timpului de muncă în cadrul săptămînii
    (1) Repartizarea timpului de muncă în cadrul săptămînii este, de regulă, uniformă şi constituie 8 ore pe zi, timp de 5 zile, cu două zile de repaus.
    (2) La unităţile unde, ţinîndu-se cont de specificul muncii, introducerea săptămînii de lucru de 5 zile este neraţională, se admite, ca excepţie, stabilirea, prin contractul colectiv de muncă şi/sau regulamentul intern, a săptămînii de lucru de 6 zile cu o zi de repaus.”

     Astfel putem face concluzia că la entitățile economice unde timpul de muncă este stabilit în Regulament intern și contract individual de muncă, cu specificarea a unei zile de odihnă în cursul săptămănii, iar durata normală a timpului de muncă al angajaților entității economice NU depăşește 40 de ore pe săptămînă, zilele de sîmbăta şi duminică NU se achită dublu.

Comentarii

  1. Coliba Eugenia spune:

    Eu o saptamina lucrez 5 zile cu 40 ore si alta saptamina lucrez 6 zile cu 44 ore pe saptamina. Spunet-mi, va rog, in acest caz simbata in care lucrez 4 ore ar trebui sa-mi fie platite obisnuit, sau totusi dupa o alta formula?

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...