Prima  |  Întrebări-Răspunsuri | Privind cheltuielile vamale neconfirmate documentar

Privind cheltuielile vamale neconfirmate documentar

22.03.2011   3500   7   Adrian Știrbu, auditor

Votează: 5.0/5 (1 Vot )

imprimare

Privind cheltuielile vamaleneconfirmate documentar

 

Se va accepta spre decontareşi va fi deductibilă în scopuri fiscale taxa pentru amenajarea localităţilordin zona de frontieră achitată la vamă, dacă în ordinul de încasare prezentatde şofer pentru decontare nu este indicat codul fiscal al întreprinderii, cicodul fiscal al său personal?

În activitatea de transportinternaţional, în special cu camioane, apar un şir de cheltuieli care creeazăunele probleme contabilităţii. Este vorba despre aceea că la trecereafrontierei la vămile din RM de către şoferi se efectuează plăţi (taxa pentrutrecerea a frontierei, taxa pentru folosirea drumurilor, etc.), care ulteriorîntocmesc deconturi de avans privind cheltuielile efectuate cu anexareadocumentelor confirmative. Însă în documentele care confirmă plata la vamă ataxelor (bon unic de plată) este indicat numele şi codul fiscal al şoferului,dar nu a agentului economic. La insistarea în vamă să fie indicat în bonul unicde plată denumirea şi codul fiscal al agentului economic, permanent se refuză,motivul fiind un regulament intern al vămii.

În urma celor expuse mai sus, apareurmătoarea întrebare: vor fi acceptate la deduceri în scopuri fiscalecheltuielile confirmate cu documentele susmenţionate (bon unic de plată cunumele şi codul fiscal al şoferului)?

Conform art.19 din LegeaContabilităţii nr. 113-XVI din 27.04.2007 documentul primar trebuie să conţinădenumirea, adresa şi IDNO al destinatarului documentului. Prin urmare, agentuleconomic nu poate primi documentele în care este indicat codul fiscal alşoferului pentru contabilizare, dar nici pentru decontarea banilor primiţi decătre şoferi. Unica soluţie este de a accepta documentele date spre decontare, cuclasificarea cheltuielilor date ca fiind neconfirmate documentar în scopurifiscale. În situaţia cînd cota impozitului pe venit este 0%, nu este oproblemă. Dar odată cu introducerea altei cote a impozitului pe venit, v-om finevoiţi să suportăm cheltuieli suplimentare.

Am adresat această întrebareMinisterului Finanţelor, care a răspuns în felul următor: ”În conformitate cuprevederile art.24 alin.(1) din Codul fiscal nr.1163-XIII din 24.04.1997 se permite deducerea cheltuielilorordinare şi necesare, achitate sau suportate de contribuabil pe parcursulanului fiscal, exclusiv în cadru activităţii de întreprinzător. Astfel, fapteleeconomice se vor contabiliza în conformitate cu prevederile legiisus-menţionate şi Standardelor Naţionale de Contabilitate, iar deducereacheltuielilor suportate de agentul economic la trecerea frontierei de stat sevor efectua prin prisma prevederilor art.24alin.(1) al Codului fiscal”.Este clar că Ministerul Finanţelor, organul de reglementare a contabilităţii,nu a dorit să schimbe situaţia şi a dat un răspuns general, ce nu oferă osoluţionare a problemei. Dar problemele se strîng şi rămîn nerezolvate.

Adrian Ştirbu,

auditor

 

Comentarii Adaugă comentariu
Vartan Viorica / 08.10.2012 14:18
nu sunt platitor de TVA ,dar cind trece marfa in tara eu achit la stat cum dau formula contabila ?si din vinzari -cum dam formula contabila .multumesc .
Răspunde
 

Vartan Viorica / 08.10.2012 14:16
o intrabare ,chitantele care mi le da la statia de alimentare uneori sau undeva la piata, procur ceva piese ,unde nu da factura ,ele prin decont de avans sunt valabile pentru contabilitate ?
Răspunde
 

Vartan Viorica / 08.10.2012 14:13
Fratele meu mia adus un tractor de peste hotare ,dar cheltuielile de vama si devamarea a suportat compania mea ,cum sa reflect aceste sume in contabilitate pe DT SI CT .
Răspunde
 

Ana G. / 01.02.2012 23:15
In ceea ce privesc chitantele,unde se indica denumirea firmei noastre si codul fiscal spre ex.parcari, care nu sunt insotite de cec de casa, se pot lua la cheltuieli?
Răspunde
 

Celubei / 30.05.2011 13:57
Si totusi sunt deductibile sau, d-lor auditori?
Răspunde
 

Adrian Stirbu / 31.03.2011 15:59
conform punct 32 din regulamentul privind detasarea 836 este stipulat Taxele economice şi veterinare, achitarea serviciilor pentru reperfectarea documentelor de transport, cîntărirea automobilelor, expediere şi alte servicii, suma taxelor rutiere şi vamale, asigurarea automobilelor, procurarea combustibilului, achitarea tranzitului, trecerea frontierei şi parcarea automobilelor se recuperează în baza documentelor justificative. Apare o singura intrebare ce reprezinta documente justificative? in special daca este legat de teritoriu RM? - aici pot aparea multe discutii. oricim exista o problema care trebuie rezolvata. Eu am incercat sa o scot la lumina.
Răspunde
 

ghenadie negara / 31.03.2011 15:14
stimate AS, cu tot respectul fata de Dstra, nu este nici acum si nu va fi nici pe urma o problema cu astfel de dokumente, cu conditia ca astfel de cheltuieli (mai ales TAXE), confirmate documentar, chiar emise pe numele soferilor, vor fi anexate la deconturi de avans care confirma detasarea PE MOTIV: ca acestea conform regulamentului 836 urmeaza a fi RECUPERATE de catre angajator. Negara Ghenadie, auditor
Răspunde
 

 
Nume, Prenume *: E-mail:
Comentariu * caractere rămase  
Articole
Scurte comentarii pe marginea celor publicate: Revista Monitorul Fiscal FISC.md nr. 5 (33) octombrie 2016 
26.10.2016  
Revista Monitorul Fiscal FISC.md. din luna octombrie, n-a rămas fără atenția noastră. În acest număr al revistei am găsit multe subiecte interesante care merită să fie citite și analizate
Бухгалтерские и Налоговые Консультации №9/2016, записи на полях 
17.10.2016  
БНК, другой журнал, который с удовольствием читают многие бухгалтера и аудиторы нашей страны, также не остался без нашего внимания
Бухгалтерские и Налоговые Консультации №8/2017, комментарии на полях 
26.09.2017  
Комментарии по материалам, опубликованным в журнале БНК: Подоходный налог: последние изменения и комментарии; Уборка жилых домов и НДС; НДС и подарки своим сотрудникам; Прекращение действия предпринимательского патента; Многолетние насаждения (виноградник) и налог на недвижимость и другие.
Modificări în legislația fiscală 2016, scurte comentarii. Titlul V - IX 
29.07.2016  
Comentarii privind modificările din Codul fiscal privind administrarea fiscală, impozitul pe bunurile imobiliare, impozitul pe avere, taxele locale, taxele pentru resursele naturale și taxele rutiere
© 2018 Contabil Şef. Toate Drepturile Rezervate.