Prima  |  Întrebări-Răspunsuri | Cine primeşte indemnizaţia pentru maternitate cînd soţia nu lucrează

Cine primeşte indemnizaţia pentru maternitate cînd soţia nu lucrează

24.12.2010   19687   71   Natalia Rincău, jurisconsult "Optim Audit" SRL

Votează: 0.0/5 (0 Voturi )

imprimare

Cine primeşte indemnizaţia pentru maternitate cînd soţia nu lucrează

Sunt la cea de a 2-a sarcina, cînd am născut primul copil eram studentă în anul 4 la facultate, deci nu am avut un loc de muncă. Acum sunt în 30 săptămîni de sarcină, soţul meu este preot al mitropoliei Moldovei, poate el să primească indemnizaţia pentru concediul de maternitate avînd carnet de muncă şi la cine să se adreseze?

În conformitate cu art. 16 din Legea nr. 289-XV din 22.07.2004 privind indemnizaţiile pentru incapacitate temporară de muncă şi alte prestaţii de asigurări sociale, „asiguratele, soţiile aflate la întreţinerea soţilor salariaţi şi şomerele care au dreptul la concediu de maternitate, ce include concediul prenatal şi concediul postnatal, beneficiază de indemnizaţie de maternitate.

Conform punctului 21 din Hotărîrea Guvernului nr. 108 din 03.02.2005 privind aprobarea Regulamentului cu privire la condiţiile de stabilire, modul de calcul şi de plată a indemnizaţiilor pentru incapacitate temporară de muncă şi altor prestaţii de asigurări sociale, soţia se consideră aflată la întreţinerea soţului asigurat dacă, la data apariţiei dreptului la indemnizaţie de maternitate, nu este angajată în muncă şi nu este persoană asigurată de riscul respectiv (maternitate), fapt care se confirmă prin carnetul de muncă, iar după implementarea evidenţei personificate în sistemul public de asigurări sociale – prin certificat eliberat de organele de asigurări sociale.

În cazul în care soţia se află la întreţinerea soţului salariat, indemnizaţia de maternitate se stabileşte pe numele soţiei. Faptul că persoana în cauză este soţia angajatului se va confirma prin buletinul de identitate şi adeverinţa de căsătorie.

Astfel, din dispoziţiile legislaţiei în vigoare, rezultă că dvs. ca fiind soţia aflată la întreţinerea soţului – puteţi beneficia de indemnizaţia de maternitate, care va fi achitată la locul de muncă al soţului din contul bugetului asigurărilor sociale de stat. Astfel, certificatul medical al soţiei aflate la întreţinerea soţului va fi prezentat la locul de muncă al soţului împreună cu buletinul de identitate al soţiei şi certificatul de căsătorie.

Baza de calcul a indemnizaţiei de maternitate, acordate soţiei aflate la întreţinerea soţului salariat, este venitul mediu lunar al soţului care se determină în condiţiile art. 7 din Legea nr. 289-XV din 22.07.2004 care prevede următoarele:

 Articolul 7. Baza de calcul a indemnizaţiilor de asigurări sociale

(1) Baza de calcul a indemnizaţiilor de asigurări sociale o constituie venitul mediu lunar realizat în ultimele 6 luni calendaristice premergătoare lunii producerii riscului asigurat, venit din care au fost calculate contribuţiile de asigurări sociale.

(2) În cazul în care lunile luate în calcul, conform alin.(1), sînt lucrate incomplet din motive întemeiate, la determinarea bazei de calcul se ia în considerare venitul asigurat din lunile calendaristice lucrate complet în perioada respectivă.

(3) Dacă asiguratul a lucrat mai puţin de 6 luni, baza de calcul este venitul mediu lunar asigurat, realizat în lunile calendaristice lucrate integral, iar în cazul cînd a realizat un stagiu de cotizare mai mic de o lună calendaristică, se ia în considerare venitul asigurat din zilele lucrate.

(4) În cazul lipsei motivate a venitului asigurat în ultimele 6 luni calendaristice premergătoare lunii în care s-a produs riscul asigurat, baza de calcul este salariul tarifar sau salariul de funcţie al beneficiarului.

(5) Baza de calcul a indemnizaţiei de maternitate, acordate soţiei aflate la întreţinerea soţului salariat, este venitul mediu lunar asigurat al soţului şi se determină în condiţiile prevăzute în prezentul articol.

Din dispoziţiile legislaţiei în vigoare (HG nr.108 din 03.02.2005, pct. 21) rezultă clar, că în cazul în care soţia se află la întreţinerea soţului salariat, indemnizaţia de maternitate se stabileşte pe numele soţiei, care va fi achitată la locul de muncă al soţului din contul bugetului asigurărilor sociale de stat.

Legiuitorul nu a folosit termenul „se achită soţiei” ci doar termenul se „stabileşte pe numele soţiei”, fapt care poate trezi neclarităţi referitoare la faptul cui i se achită indemnizaţia de maternitate. Considerăm că din considerentul că hotărîrea nr.108 prevede că indemnizaţia de maternitate se stabileşte pe numele soţiei care se află la întreţinerea soţului, anume soţia este persoana în drept să o primească.

    Cu toate acestea, calculul indemnizaţiei de concediu trebuie de făcut pe numele soţului căci el este angajat al întreprinderii, inclusiv declaraţia persoanei asigurare Rev 5, la finele anului se prezintă pe numele soţului, iar ordinul de plată trebuie întocmit în adresa soţiei.

Indemnizaţia se calculează şi se achită la prezentarea următoarelor documente:

-          certificatul medical eliberat pe numele soţiei;

-          buletinul de identitate al soţiei şi certificatul de căsătorie;

-          carnetul de muncă al soţiei dacă există, din care să rezulte că nu este persoană angajată. În cazul lipsei carnetului de muncă unii angajatori cer de la soţia întreţinută o declaraţie în formă liberă din care să rezulte că la moment nu este angajată şi nu deţine carnet de muncă.

Comentarii Adaugă comentariu
Burciu Natalia / 16.12.2017 19:29
Buna ziua la momentul dat sunt studenta in ultimul an,sotul lucreaza mai putin de un an legal iar bunelul lucreaza legal de mai multi ani,poate bunelul sa ia decretul sau nu????
Răspunde
 

Denis / 14.12.2017 08:43
Sotia a nascut nu detine carnet de munca eu lucrez oficial...unde trebue de adresat si cu ce docomente.Mersi Mult
Răspunde
 

Dumitrita / 01.11.2017 09:35
Buna ziua, sunt studenta la zi si sunt insarcinata.Sotul meu nu lucreaza.Ce indemnizatii pot primi de la stat?si cit timp voi fi in concediu de maternitate?
Răspunde
 

Mihail F. / 18.08.2017 06:45
Sotul fiind asigurat, sotia nu este asigurata, concediul de maternitate a fost calculat de la sot asigurat. In perioada acestor 126 zile conform certificatului medical, sotul asigurat revine la munca? sau sta acasa cu mama insarcinata pina la nasterea copilului? Multumim anticipat.
Răspunde
 

Lidia / 12.06.2017 16:55
Buna ziua acuma am 30 saptamini de sarcina az imi deskide buletinul la spital primim indimnizatia pe numele sotului fiindca eu nu am lukrat niciodata ///as dori sa stiu in kit timp o sa primesc indemnizatia s in ce suma daca sotul are oficial 2300 de lei
Răspunde
 

Irina / 26.05.2017 21:40
Buna seara!! Am o intrebare referitor la concediul de maternitate, Cat timp trebuie sa fie sotia cu sotul casatoriti ca sotia sa poata benificia de concediu de maternitate pe numele sotului ?
Răspunde
 

Mocanu Tatiana / 13.04.2017 20:36
Buna ziua!!Sunt insarcinata in a 4 luna nu sunt angajata oficial dar...este sotul angajat ce stagiu de lukru trebuie sa aiba si cind se prezinta dokumentele la organizatie?
Răspunde
 

Sopcu Dana / 25.01.2017 14:11
Buna ziua lucrez de 1 an si 4 luni ,sunt insarcinata in luna a 5-a,daca ma concediez mai pot primi indemnizatia pentru concediu de maternitate si copil?
Răspunde
 

Daniela / 25.01.2017 14:04
buna ziua,sunt angajata de 1 an si 4 luni si sunt insarcinata in luna a 5-a ,daca am sa ma concediez o sa mai primesc indemnizatia pentru concediu de maternitate si pentru copil
Răspunde
 

marina / 29.11.2016 17:58
buna ziua spuneti va rog daca eu nu lucrez pot primi indemnizatie de la sot pt ca am fost si am dat actele necesare si acolo m sa spus ca trebuie sa am 9luni la intretinerea sotului insas eu am lucrat insa mam concediat
Răspunde
 

Lilia / 17.11.2016 15:13
Buna ziua,va multumesc anticipat pentru raspuns,fiica trebuie sa nasca nu este angajata ,sotul ei est student eu ca bunica pot sa primesc intemnizatii pos-natale si pre-natale?eu sunt angajata la stat.
Răspunde
 

sabina 08 / 21.09.2016 19:17
buna ziua! am nascut in octombrie 2014 ..am stat pana in august 2016 in CIC si de la 1 august m-am reanagajat...am ramas insarcinatadin nou si copilul ar trebui sa se nasca in iunie 2017..daca am lucrate 10 luni de la prima indemnizatie pot lua indemnizatie si pt al doilea copil
Răspunde
 

Tatiana / 28.08.2016 18:24
Buna ziua! Am nevoie de ajutorul dvs! Am nascut baiat, acum are 6 luni! Decretul inca nu lam luat! Am fost angajata oficial pina inainte de nastere cu o luna si am scris cerere de eliberare! Sotul lucreaza la penitenciar, vreau sa va intreb pot conta pe decret din partea sotului?
Răspunde
 

natalia natalia / 14.07.2016 08:24
salut sunt insarcinata cu gemeni , lucram ambii , sotul are venit mai mare care e procedura , poate el iesi in concediul de paternitate?
Răspunde
 

constantina / 31.05.2016 20:56
de aproximativ 7luni lucrez cu o,ora pe zi sunt insarcinata in luna a doua ,am dreptul de indemnizatie de crestere ,sotul lucreaza cu norma intreaga la o companie de stat,care ar fi varianta ce-a mai buna ptr.noi ?
Răspunde
 

Alina / 16.05.2016 14:10
Buna ziua Sunt gravida de aproape 5 luni cu primul copil. Nu lucrez de aproape 1 an de zilei, si sotul meu nu este roman si nici nu reside in tara. Am fost plecata din tara la sotul si acum am revenit in tara singura, stau in casa parintii mei si tatal meu e somaj. Cum ar putea eu benefizia de aceasta indemnizare?? Am lucrat din anul 2010 pana 2015. Si nu am carnet de munca, niciodata am avut. Doar actele contractului. Va multumesc!
Răspunde
 

Cristina / 18.04.2016 14:57
Bună ziua!Primul meu copil a împlinit 3 ani pe 26 martie,pe 29 martie m-am angajat la lucru cu un salariu de 3000 lei, spuneti-mi vă rog ce voi primi cînd voi ieşi în concediul de maternitate dacă nu se primesc 12 luni lucrate?
Răspunde
 

lucia / 04.04.2016 21:10
Buna am si eu o mica intrebare daca sotul poate primi indemnizatia pe copil eu ce o sa primesc pe copil
Răspunde
 

Savitchii Maria. / 02.04.2016 15:13
Buna ziua. Va rog raspuns la asa intrebare. Sint angajata oficial. Am iesit in concediu de maternitate cu primul copil pina la 3 ani, din cauza motivelor de boala a copilului,de la momentul implinirii a trei ani am prelungit din cont propriu concediul de ingrijire a copilului de la 3 la 6 ani. Copilul are 4 ani si la moment sint insarcinata cu al doilea copil ( 5 luni de sarcina). Acest an care am scris din cont propriu cu primul copil si nu am avut nici un venit poate fi considerat ca sotul ne-a intretinut si sa iau de la sot indemnizatia la nastere a celui de al doilea copil? Multumesc anticipat!
Răspunde
 

olga L / 26.03.2016 10:52
buna ziua... am asa o intrebare.. cu 2 saptamini in urma am nascut al doilea bebelus .... primul are 1 an si 4 luni si primesc indemnizatia lunara 440 lei pentru ca nu am lucrat ... cu al doilea am luat concediu de maternitate pe sot ..... este posibil ca si indemnizatia lunara sa mi se achite din salariul sotului .... dar ca acesta sa lucreze ... sau tot o sa primesc 440 lei timp de 1 an jumatate??????
Răspunde
 

Tatiana / 22.03.2016 15:32
Buna ziua..Am o intrebare...Pot sa primesc indemnizatia de maternitate pe sot daca am lucrat prima luna de sarcina? Dar la momentul cind lucram nu eram casatorita oficial cu sotul..De cind neam casatorit oficial nu am mai lucrat..Si in general am lucrat doar 3 luni la o tabara de odihna in calitate de educator.Mai mult nu am mai lucrat nicaieri si niciodata.
Răspunsuri (1)

Tatiana Mihailova / 18.04.2016
Buna ziua!!! sunt la 12 saptamini de sarcina si m-am eliberat din functie din cauza conditiilor de munca, as putea beneficia de indemnizatie dupa sot? Sotul lucreaza de 2,5 ani, sau trebuie sa am nelucrate dupa carnet cel putin 9 luni?

Răspunde
 

efimia Graur / 20.03.2016 09:04
Buna ziua am si eu o intrebare , eu am 20 de anis i sunt insarcinata cu al doilea copil 6 saptamini , eu nu am lucrat niciodata , dar sotul a lucrat un an de zile apoi sa eliberat din functie conform art .86 , el a plecat peste hotare si acum a revenit . intrebarea mea este urmatoarea daca sotul se va angaja acum in cimpul mucnii o sa poata beneficia de indemnizatie de concediu sau ce indemnizatie o sa mi se cuvina ?
Răspunsuri (1)

Super contabil / 21.03.2016
Daca sotul nu are staj de lucru 3 ani de zile, nu se va putea.

Răspunde
 

alina b / 18.03.2016 12:12
buna ziua am si o eu o intrebare...am lucrat pina la 30 de saptamini apoi cind am inceput documentele penrtu decret de la lucru mi sa dat cartea de munca in care sefa mia scris ca am fost concediata eu nu observasem deodata asta.. o sa pot primi ceva dupa nastere ?
Răspunsuri (1)

Super contabil / 21.03.2016
Ce articol si aliniat va pus in carnet? Si apoi iti spun care e situatia....

Răspunde
 

Inga / 15.03.2016 14:19
Buna ziua.Sunt la 6 saptamini de sarcina si m-am eliberat de la lucru fiindca nu erau conditii bune acolo.Sotul meu poate sa primeasca indemnizatia pentru copil?cineva mia zis ca trebuie sa am 9 luni nelucrate ca el sa poata primi indemnizatia.
Răspunsuri (1)

Super contabil / 16.03.2016
R/s sunt redate mai jos.

Răspunde
 

olga / 14.03.2016 11:50
Buna ziua.Poate nu scriu acolo unde trebuie,dar poate ma ajuta cineva....pe data de 1.02.2016 mi s-a adus la cunostinta cu functia mea este redusa.am semnat ordin de preavizare.conform ordinului ultima zi de lucru este 01.04.2016.mi s-a propus alta functie care eu nu am acceptat-o.Acum am aflat ca sunt insarcinata.Am dreptul sa ramin sa lucrez mai departe sau nu?deoarece ca orce mamica as dori si eu sa am concediu de maternitate.Poate sa ma ajute cineva?
Răspunsuri (1)

Super contabil / 14.03.2016
Toate r/s sunt in miine dvs. Trebuie sa decideti ce sa faceti. Acceptati alta functie, pe urma mai vedeti.

Răspunde
 

Daniela / 14.03.2016 09:44
Buna ziua . Am asa o intrebare, eu ma aflu in concediu de maternitate, sotul poate folosi pe aceasta perioada scutirea mea de impozit pe venit
Răspunsuri (1)

Super contabil / 14.03.2016
Da

Răspunde
 

Victoria / 12.03.2016 18:15
Buna ziua spune-ti va rog eu lucrez de 1an si jumatate si dupa cum merge treaba firma e pe cale sa se faliminteze,iar eu ma aflu in a 3 luna de sarcina.Cum pot eu sa beneficiez de indemnizatie?! Ori pot sa fac documentele pentru a lua pe baza sotului,care tot lucreaza oficial de 1an 5 luni ,este el obligat sa stea acasa 3 ani de zile.multumesc frumos
Răspunsuri (1)

Super contabil / 14.03.2016
Nu puteti pe sot. Trebuie sa fiti somera cu 9 luni in urma. Pina la 126 zile. Mai contactati CNAS ce va poate sfatui.

Răspunde
 

Andrei Banari / 09.03.2016 18:47
Cind se achita salariu de maternita??dupa nastere sau? inainte
Răspunsuri (1)

Super contabil / 10.03.2016
Concediul de maternitate dupa legea 289 trebuie in 10 zile de prezentarea documentelor, Dar!!!, in realitate dureaza pina la 45 zile.

Răspunde
 

alina / 02.03.2016 15:39
Spunetemi varog sotul meu este pompier eu nu lucrez .pot sa eu concediu de maternitate in locul meu.
Răspunsuri (1)

Super contabil / 03.03.2016
Daca pina la data buletinului de 126 zile sunteti somera cu 9 luni in urma, atunci aveti dreptul.

Răspunde
 

roman cristian / 13.12.2015 14:26
Buna ziua, ajutati-ma cu o parere. IubitA mea este insarcinata in luna a doua. Ultimul contract i s.a facut la locul de munca din decembrie pe o perioada de 3 luni, 4h. Inainte de asta are 13luni la alt loc de munca, dar o intrerupere de 3 saptamani. Pana va naste o sa se faca 12 dar la fel pe perioade de 3 luni, 4 h. Credeti ca ar putea sa intre in prenatal? Salariu pe economie la 4h fiind aprox 525lei. Va multumesc
Răspunde
 

1 2 »»
 
Nume, Prenume *: E-mail:
Comentariu * caractere rămase  
Articole
Scurte comentarii pe marginea celor publicate: Revista Monitorul Fiscal FISC.md nr. 5 (33) octombrie 2016 
26.10.2016  
Revista Monitorul Fiscal FISC.md. din luna octombrie, n-a rămas fără atenția noastră. În acest număr al revistei am găsit multe subiecte interesante care merită să fie citite și analizate
Бухгалтерские и Налоговые Консультации №9/2016, записи на полях 
17.10.2016  
БНК, другой журнал, который с удовольствием читают многие бухгалтера и аудиторы нашей страны, также не остался без нашего внимания
Бухгалтерские и Налоговые Консультации №8/2017, комментарии на полях 
26.09.2017  
Комментарии по материалам, опубликованным в журнале БНК: Подоходный налог: последние изменения и комментарии; Уборка жилых домов и НДС; НДС и подарки своим сотрудникам; Прекращение действия предпринимательского патента; Многолетние насаждения (виноградник) и налог на недвижимость и другие.
Modificări în legislația fiscală 2016, scurte comentarii. Titlul V - IX 
29.07.2016  
Comentarii privind modificările din Codul fiscal privind administrarea fiscală, impozitul pe bunurile imobiliare, impozitul pe avere, taxele locale, taxele pentru resursele naturale și taxele rutiere
© 2018 Contabil Şef. Toate Drepturile Rezervate.