Prima  |  Articole  |  Fiscalitate | O să aplice Fiscul sancţiuni fiscale sau nu?

O să aplice Fiscul sancţiuni fiscale sau nu?

07.06.2012   4108   6   Adrian Știrbu, auditor

Votează: 0.0/5 (0 Voturi )

imprimare

O să aplice Fiscul sancţiuni fiscale sau nu?

 

 Îmi amintesc la începutul anului euforia contribuabililor care citeau completarea articolului 234 al Codului Fiscal „Absolvirea de răspundere pentru încălcare fiscală”. Prin modificările din 13.01.2012 sa stabilit că sancţiunea fiscală nu se aplică în întregime, iar în cazul în care a fost deja stabilită, se anulează în întregime, dacă nu apar obligaţii fiscale suplimentare. Totodată sa stabilit că această reglementare nu se extinde asupra anumitor încălcări. Dar oricum mulţi contabili sau bucurat că în sfârşit sa terminat terorizarea cu formularele tipizate cu regim special şi dări de seamă fiscale incomplete, care în marea majoritatea nu ducea la careva evaziuni fiscale, dar erau simple erori umane sau careva omisiuni. Şi câtă laudă din partea organelor de resort, despre faptul că se gândesc la contribuabili.

 

 

 Dar după euforie vine realitatea, care câte o dată este destul de dură. Un specialist în domeniu a  remarcat că de fapt această reglementare s-a născut deja moartă, sau a fost special astfel concepută. Oricum mai sunt si alte reglementări care cînd vine timpul să le aplici ele nu funcţionează, ca exemplu art. 11 CF (toate îndoielile apărute la aplicarea legislaţiei fiscale se vor interpreta în favoarea contribuabilului).

 

 

Să analizăm reglementarea : sancţiunea fiscală nu se aplică în întregime dacă nu apar obligaţii fiscale suplimentare. În principiu totul este clar în afară de acea ce reprezintă obligaţie fiscală. Articolul 129 al CF ne dă definiţie la obligaţie fiscală care reprezintă obligaţie a contribuabilului de a plăti la buget o anumită sumă ca impozit, taxă, majorare de întârziere (penalitate) şi/sau amendă.

 

 Să examinăm o situaţie. Să presupunem că la Dvs. se petrece controlul fiscal, în urma căruia se stabileşte că careva documente de evidenţă sunt incomplete, deci conform alin (1) art. 257 urmează să fiţi sancţionaţi cu o anumită amendă. Şi automat apare o obligaţie fiscală suplimentară. Deci nu se respectă condiţia de bază pentru ne aplicarea sancţiunii – apare obligaţie fiscală suplimentară în formă de amendă.

 

 

 În rezultat pentru contribuabilii de rând situaţia nu sa schimbat, dar cel mai rău este faptul că în anumite situaţii aceasta reglementare o sa funcţioneze doar numai pentru anumiţi contribuabili. Însă sper că va apărea şi poziţia organelor de control asupra acestei întrebări, care va pune capăt diferitor interpretări.      

 

 

 Totodată indemn contribuabilii care au trecut anul acesta prin control fiscal şi cărora ia fost aplicat alin. (11) art. 234 al CF să împărtăşească experienţa sa.

 

 

 

 

Adrian Ştirbu

 

Auditor

 

 

Comentarii Adaugă comentariu
Natalia / 18.07.2012 11:37
Нам все равно выставили штраф 200 леев за ошибку в одной цифре номера приходной накладной, хотя и согласились, что штрафовать не надо. Но нам объяснили, что штраф все равно какой нибудь нужен. Смешно
Răspunde
 

Maria / 12.06.2012 09:27
principalul acest articol sa nu nimereasca pe minele inspectorilor fiscali, poate inca nu stiu toti :)
Răspunde
 

Svetlana / 11.06.2012 15:42
Deja din experienta va spun (desi a tb sa le spun de ce art. e vorba pina a-mi semna) ca la sigur e valabil articolul (nu se calculeaza amenda) pt cazul in care prezentati o dare de seama fiscala corectata (benevol;pina a afla de control;nu in urma controlului, iar daca e darea de seama aferenta unei perioade supuse controlului si nu a fost depistat in timpul acestuia greseala, amenda nu se aplica) si nu apare obligatia suplimentara (nu se majoreaza datoria fata de buget privind impozitul sau taxa calculata). Iar in celelate cazuri sunt sigura ca se vor interpreta in favoarea statului, iar contribuabilul va fi de acord, pt ca il va costa mai mult dovezile.
Răspunde
 

xxx / 10.06.2012 19:03
timpenie, sau scriu astfel legile special, sau is prositi si se primeste astfel
Răspunde
 

CONTABIL / 08.06.2012 16:35
TARA DE MINUNI, NUMAI LA NOI E POSIBIL ASA CEVA, ATITEA PROBLEME A CREAT MODIFICARILE DIN ANUL ACESTA, CA NICI O DATA, VAI DE CAPU NOSTU. DUPA MINE AR TREBUI SA SBOARE MULTE CAPETE , DAR LA NOI CRED CA TOTI O SA CONTINUIE SA LUCREZE. DE FAPT ASTA O MERITAM DRAGILOR!!!!!!!!!!!!!!
Răspunde
 

Petru / 08.06.2012 14:25
Mda, dar chiar credeam ca va fi mai usor
Răspunde
 

 
Nume, Prenume *: E-mail:
Comentariu * caractere rămase  
Întrebări-răspunsuri
Privind dreptul la achitarea indemnizaţiile pentru incapacitate temporară de muncă, dacă stagiul angajatului este mai mic de 9 luni 
14.07.2016  
Activez din iulie 2015. În februarie 2016 am stat 6 zile în concediu medical. Mi se cuvine achitarea concediului medical?
Privind acordarea concediului de odihnă integru 
27.06.2016  
În primul an de muncă, după 11 luni lucrate fără concediu de odihnă, angajatul are dreptul la 28 zile de concediu sau 26 (11x2,33)?
Privind calcularea și achitarea concediului adiţional plătit pentru studii 
22.06.2016  
Dacă îți ei concediu adiţional plătit pentru studii, unde trebuie să se achite 75 % din salariu mediu și cum se calculează acesta?
Modul de calculare a concediilor suplimentare 
03.02.2016  
În cazul în care o persoană apropiată a unui angajat a decedat, angajatul va putea beneficia de concediu suplimentar? Cum se va calcula acest concediu?
© 2018 Contabil Şef. Toate Drepturile Rezervate.