Prima  |  Întrebări-Răspunsuri | Întrebări frecvente cu privire la concediul de maternitate

Întrebări frecvente cu privire la concediul de maternitate

19.06.2014   60298   226   Liuba Mursa, manager serviciul personal

Votează: 0.0/5 (0 Voturi )

imprimare

Întrebări frecvente cu privire la concediul de maternitate

Întrebare:
Cum funcționează legea in momentul în care persoana se află în concediu de maternitate, dar este însărcinată cu al doilea copil? Cum se procedează în cazul în care administrația entității în care activați, vă respinge cererea de prelungire a concediului?

Răspuns:
Conform art.124 alin. (2) din 
Codului Muncii al RM  

(2) În baza unei cereri scrise, persoanelor indicate la alin.(1), după expirarea concediului de maternitate, li se acordă un concediu parţial plătit pentru îngrijirea copilului până la vârsta de 3 ani, cu achitarea indemnizaţiei din bugetul asigurărilor sociale de stat.

Reieșind din contextul aliniatului dat, salariata are dreptul la concediu pentru îngrijirea copilului până la vârsta de trei ani în baza cererii scrise fără excepții.

Pentru acordarea îndemnizaţii lunare pentru creşterea copilului până la vârsta de 3 ani, la casa teritorială de asigurări sociale salariata va fi obligată să prezinte extrasul din ordinal de acordare a concediu pentru îngrijire copilului până la vârsta de trei ani.

În cazul refuzului angajatorului, salariata are dreptul de a se adresa cu o plângere la Inspecția Muncii.

Întrebare:
Cât va constitui indemnizația pentru al doilea copil potrivit noilor modificări la legea privind indemnizațiile pentru incapacitatea temporara de munca, daca în acest moment persoana se află în concediu de maternitate cu primul copil? Daca între timp persoana își reia activitatea de munca cu regim de munca parțial, cum va influența aceasta la calculul indemnizației pentru al doilea copil?

Răspuns:
Conform
Hotărârii Guvernului Nr. 84  din  05.02.2014 pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului Nr.1478 din 15 noiembrie 2002 cuantumul îndemnizaţiei unice la naşterea copilului a fost aprobat in mărimea:

- la naşterea primului copil – 3100 lei;
- la naşterea fiecărui copil următor – 3400 lei.

În baza cererii, angajata aflată în concediu de îngrijire copilului până la vârsta de trei ani are dreptul de a se reîntoarce la serviciul. În cazul reîntoarcerii le serviciu cu program de lucru parţial, salariata va menține și dreptul la îndemnizaţia lunară pentru creşterea/îngrijirea copilului până la vârsta de trei ani acordată de casa teritorială de asigurări sociale.

La calculul îndemnizaţiei lunare pentru creşterea/îngrijirii al doilea copil, se va calcula în baza HG Nr. 84 din  05.02.2014 pentru modificarea şi completarea HG Nr. 1478  din  15.11.2002 cu privire la indemnizaţiile adresate familiilor cu copii.

Dacă până în aprilie îndemnizația pentru creșterea copilului se calcula în baza venitului mediu lunar asigurat realizat în ultimele 6 luni premergătoare lunii naşterii copilului, atunci din data de 01.04.2014, baza de calcul constituie venitul mediu lunar asigurat realizat în ultimele 12 luni. Lunile calendaristice ale concediului de maternitate (concediul prenatal cu o durată de 70 de zile calendaristice si concediul postnatal cu o durată de 56 de zile calendaristice) se substituie cu acelaşi număr de luni imediat  premergătoare perioadei incluse în calcul, deci 12 luni premergătoare primei zile de concediu de maternitate.

Întrebare:
Care sunt actele necesare care trebuie prezentate pentru stabilirea indemnizației de maternitate?

Răspuns:
Pentru a obține îndemnizația unică la naşterea copilului şi îndemnizaţia lunară pentru creşterea/îngrijirea copilului la casa teritorială de asigurări sociale se depun următoarele acte (conform
HG 1478 din 15.11.2002):

1. Certificatul medical (original);
2. Actul de identitate al mamei (copia);
3. Certificatul despre venitul asigurat pentru 12 luni (REV 5), premergătoare lunii producerii riscului asigurat, eliberat de fiecare dintre unitățile economice în care solicitantul îşi desfășoară activitatea.

Întrebare:
Dacă persoana aflată în concediul de îngrijire a copilului își reia activitatea, aceasta va pierde indemnizația? Câte ore ar trebui să lucreze, ca sa nu o piardă?

Răspuns:
Asiguratul care se află în concediul pentru îngrijirea copilului până la împlinirea vârstei de 3 ani la toate unităţile în care desfăşoară activităţi, are dreptul la indemnizaţie lunară pentru creşterea copilului de la data acordării concediului şi până la vârsta de 3 ani a copilului.

În cazul în care mama sau tata (beneficiar de indemnizaţie) îşi reia activitatea în condiţiile timpului de muncă parţial, cu retribuirea muncii în proporţie din salariu de funcţie/tarifar stabilit conform sistemului tarifar de salarizare ori în mărimea salariului cuvenit pentru timpul efectiv lucrat în limitele timpului parțial din durata programului de muncă în cazul salarizării conform sistemelor netarifare de salarizare, la fiecare dintre unităţi, indemnizaţia nu se suspendă. 

Comentarii Adaugă comentariu
irina / 20.02.2015 16:23
daca sunt insarcinata in 12 saptamini, pina acum am lucrati 2 ani si acum sunt impusa de angajator sa scriu cerere de eliberare pe motiv ca nu sunt in stare sa ies la serviciu+ei fac reducere de personal, cum se calculeaza indemnizatia de maternitate?
Răspunsuri (1)

pokemon / 14.07.2015
se calculeaza din salariul mediu in ultimile 12 luni, lunile lipsa se vor inlocui cu 1900 lei sau 1650 inainte de luna mai.

Răspunde
 

viorela / 28.01.2015 08:53
Aflindu-ma in concediu de ingrijire a primului copil pina la virsta de 3ani, am nascut al doilea copil cind primul avea 2ani 4luni in anul 2012 luna mai. Cum trebuia sa se calculeze indemnizatia de maternitate si indemnizatia de crestere a copilulu conform salariului tarifar? Sau conform salariului care l-am primit pina a iesi cu primul copil in concediu de maternitate? Intre timp n-am lucrat. Conform legii 289 art. 7 punctul 7.2 cuantumul indemnizatiei de maternitate cit si a indemnizatiei de crestere a copilului ar trebui sa fie acelas ca la primul copil? Daca se mai poate de facut ceva unde sa poate de adresat?Copilulu nu are inca 3 ani. Multumesc anticipat!!!!
Răspunsuri (1)

mmax / 14.07.2015
in 2012 dupa salariul de functie se calcula

Răspunde
 

Tatiana / 20.01.2015 13:37
In 2012 am nascut insa a doua zi bebelusul a murit, indemnizatia pentru nasterea n-am primit, acuma astept al doilea copil,indemnizatia voi primi 3100 sau 3400?
Răspunde
 

lilia / 16.01.2015 18:46
la moment ma aflu în concediu de maternitate ,dar am lucrat prin cumul la o alta instituție pe jumate de salariu ,e legal sa mi se retraga îndemnizația pe motiv ca sunt angajata prin cumul la alta instituție si nu la locul de bază
Răspunde
 

Natalia Maxim / 31.10.2014 15:54
La moment ma aflu in concediu de ingrijire a copilului si din octombrie am inceput sa cumulez cate 2 ore pe saptamana in alta institutie de invatamant. Cand am fost la Casa Teritoriala sa prezint extrasul cu numarul de ore pe perioada activarii, mi s-a comunicat ca indemnizatie se va suspenda, in urma modificarilor efectuate in Lege din aprilie 2014, deoarece m-am angajat prin cumul. Tin sa mentionez faptul ca la aceasta institutie de invatamant am predat prin cumul si pana la concediu de maternitate, doar ca la fiecare inceput de an trebuie de scris cerere de angajare prin cumul. Astept un raspuns clar (la cine ma dresez, ma directioneaza la altcineva si nu inteleg cum e bine de procedat!. Va multumesc anticipat!
Răspunde
 

Valeria / 26.10.2014 05:34
Situatie noua pt RM! Ma aflu in concediul pentru ingrijirea copilului pina la 6 ani. Intre timp am nascut al doilea, care nu are catatenia RM. Intreprinderea refuza sa-mi acorde pentru al doilea copil concediul pentru ingrinirea copilului, motivind ca nu are catatenie RM. Este oare legal refuzul?
Răspunde
 

OXANA / 23.10.2014 13:13
am scris recent un mesaj, dar vreau sa precizez, acuma sunt in concediu pt. ingrijirea copilului pina la 3 ani. Ma intereseaza, daca concediul pt ingrijirea copilului de la 3-6 ani intra in stajiu de lucru, si se socoate la calcularea pensiei. Va multumesc
Răspunde
 

OXANA / 23.10.2014 08:23
spuneti, va rog, concediu pt. ingrijirea copilului de la 3-6 ani , intra in stagiu?
Răspunde
 

Ana / 17.10.2014 10:15
1.Achitarea buletinului se afectueaza dupa ce prezentati foia pina la sau impreuna cu achitarea salariului 2.Concediul de maternitate de la sot conf. Legii nu-l puteti primi, insa puteti primi indemnizatia de crestere a copilului pe baza lui. 3.Daca ramineti insarcinata pina la implinirea a 3 ani a primului copil, veti primi aceeasi indemnizatie.
Răspunde
 

Adriana / 15.10.2014 07:56
in cit timp se transfera concediul de maternitate la gravide? Daca este intirziere cit timp?
Răspunde
 

luminita / 08.10.2014 13:42
Buna ziua .pot sa stiu daca eu am 10 luni de munca intr-o s.r.l privat si am stat 2 saptamini in concediu de boala pentru pastrarea sarcinii trebuie sa mi se plateascs foaia si dupa cit timp de lucru se plateste
Răspunde
 

Viorica / 06.10.2014 10:11
Buna ziua.Mi se refuza achitarea concediului de maternitate in baza sotului din cauza ca eu am mai putin de 9luni consecutive nelucrate....este vreo iesire din situatie?
Răspunde
 

aliona / 28.09.2014 05:48
buna ziua ,ma aflu in concediu de maternitate cu copilul care la moment are 2 ani si 2 luni,daca ramin insarcinata cu al doilea copil si-l nasc pina implineste primul copil 3 ani pot sa beneficiez de aceeasi indemnizatie ? nu am fost angajata in aceasta perioada,mersi mult!!!
Răspunde
 

Lilia / 18.09.2014 09:28
Daca persoana aflata in concediul de ingrijire a copilului pina la virsta de 3 ani isi reia activitatea, trebuie sa lucreze 35 de ore pe saptamina pentru a nu pierde indemnizatia.
Răspunde
 

ion / 13.09.2014 09:49
buna sotiea este insarvinata este a doua nastere locuim la sat,care sunt actele necesare pentru a obtine indemnizatie si unde se ne adresam la sat
Răspunde
 

Maria / 13.08.2014 15:46
de ce colaboratorilor Politiei de Frontiera nu li se plateste cocediul de maternitate???
Răspunde
 

tatiana / 11.08.2014 21:53
nu a fost precizat cite ore trebuie sa lucreze persoana ca sa nu piarda indemnizatia.
Răspunde
 

Iarovoi Larisa / 24.07.2014 02:13
Raspunsul Dvs. le va fi si lor de mare ajutor. Cu multumiri anticipate, Iarovoi Larisa
Răspunde
 

Tavaluc Victor / 23.07.2014 05:52
ajutatima va rog, daca sotia se afla la ingrijirea copilului pina la 6 ani pina in noiembrie 2014 dar a nascut in aprilie ea are dreptul ca sa primeasca tata indemnizatia? va multumesc anticipat
Răspunde
 

Rodica / 17.07.2014 10:12
se ia in consideratie salariul de functie care la avut pina la plecarea in concediu pentru ingrijirea copilului
Răspunde
 

Natalia / 09.07.2014 14:58
Daca persoana care a fost in concediul pentru ingrijirea copilului pina la 3 ani mai are concediu de odihna nefolosit, cum i se calculeaza acest concediu, luind in consideratie salariul de functie care la avut pina la plecarea in concediu pentru ingrijirea copilului sau se ia salariul de functie actual al persoanei care o inlocuieste?????????? Va multumesc.
Răspunde
 

«« 1 2 3 4 5 6
 
Nume, Prenume *: E-mail:
Comentariu * caractere rămase  
Articole
Scurte comentarii pe marginea celor publicate: Revista Monitorul Fiscal FISC.md nr. 5 (33) octombrie 2016 
26.10.2016  
Revista Monitorul Fiscal FISC.md. din luna octombrie, n-a rămas fără atenția noastră. În acest număr al revistei am găsit multe subiecte interesante care merită să fie citite și analizate
Бухгалтерские и Налоговые Консультации №9/2016, записи на полях 
17.10.2016  
БНК, другой журнал, который с удовольствием читают многие бухгалтера и аудиторы нашей страны, также не остался без нашего внимания
Бухгалтерские и Налоговые Консультации №8/2017, комментарии на полях 
26.09.2017  
Комментарии по материалам, опубликованным в журнале БНК: Подоходный налог: последние изменения и комментарии; Уборка жилых домов и НДС; НДС и подарки своим сотрудникам; Прекращение действия предпринимательского патента; Многолетние насаждения (виноградник) и налог на недвижимость и другие.
Modificări în legislația fiscală 2016, scurte comentarii. Titlul V - IX 
29.07.2016  
Comentarii privind modificările din Codul fiscal privind administrarea fiscală, impozitul pe bunurile imobiliare, impozitul pe avere, taxele locale, taxele pentru resursele naturale și taxele rutiere
© 2017 Contabil Şef. Toate Drepturile Rezervate.