Prima  |  Întrebări-Răspunsuri | Întrebări frecvente cu privire la concediul de maternitate

Întrebări frecvente cu privire la concediul de maternitate

19.06.2014   65747   241   Liuba Mursa, manager serviciul personal

Votează: 0.0/5 (0 Voturi )

imprimare

Întrebări frecvente cu privire la concediul de maternitate

Întrebare:
Cum funcționează legea in momentul în care persoana se află în concediu de maternitate, dar este însărcinată cu al doilea copil? Cum se procedează în cazul în care administrația entității în care activați, vă respinge cererea de prelungire a concediului?

Răspuns:
Conform art.124 alin. (2) din 
Codului Muncii al RM  

(2) În baza unei cereri scrise, persoanelor indicate la alin.(1), după expirarea concediului de maternitate, li se acordă un concediu parţial plătit pentru îngrijirea copilului până la vârsta de 3 ani, cu achitarea indemnizaţiei din bugetul asigurărilor sociale de stat.

Reieșind din contextul aliniatului dat, salariata are dreptul la concediu pentru îngrijirea copilului până la vârsta de trei ani în baza cererii scrise fără excepții.

Pentru acordarea îndemnizaţii lunare pentru creşterea copilului până la vârsta de 3 ani, la casa teritorială de asigurări sociale salariata va fi obligată să prezinte extrasul din ordinal de acordare a concediu pentru îngrijire copilului până la vârsta de trei ani.

În cazul refuzului angajatorului, salariata are dreptul de a se adresa cu o plângere la Inspecția Muncii.

Întrebare:
Cât va constitui indemnizația pentru al doilea copil potrivit noilor modificări la legea privind indemnizațiile pentru incapacitatea temporara de munca, daca în acest moment persoana se află în concediu de maternitate cu primul copil? Daca între timp persoana își reia activitatea de munca cu regim de munca parțial, cum va influența aceasta la calculul indemnizației pentru al doilea copil?

Răspuns:
Conform
Hotărârii Guvernului Nr. 84  din  05.02.2014 pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului Nr.1478 din 15 noiembrie 2002 cuantumul îndemnizaţiei unice la naşterea copilului a fost aprobat in mărimea:

- la naşterea primului copil – 3100 lei;
- la naşterea fiecărui copil următor – 3400 lei.

În baza cererii, angajata aflată în concediu de îngrijire copilului până la vârsta de trei ani are dreptul de a se reîntoarce la serviciul. În cazul reîntoarcerii le serviciu cu program de lucru parţial, salariata va menține și dreptul la îndemnizaţia lunară pentru creşterea/îngrijirea copilului până la vârsta de trei ani acordată de casa teritorială de asigurări sociale.

La calculul îndemnizaţiei lunare pentru creşterea/îngrijirii al doilea copil, se va calcula în baza HG Nr. 84 din  05.02.2014 pentru modificarea şi completarea HG Nr. 1478  din  15.11.2002 cu privire la indemnizaţiile adresate familiilor cu copii.

Dacă până în aprilie îndemnizația pentru creșterea copilului se calcula în baza venitului mediu lunar asigurat realizat în ultimele 6 luni premergătoare lunii naşterii copilului, atunci din data de 01.04.2014, baza de calcul constituie venitul mediu lunar asigurat realizat în ultimele 12 luni. Lunile calendaristice ale concediului de maternitate (concediul prenatal cu o durată de 70 de zile calendaristice si concediul postnatal cu o durată de 56 de zile calendaristice) se substituie cu acelaşi număr de luni imediat  premergătoare perioadei incluse în calcul, deci 12 luni premergătoare primei zile de concediu de maternitate.

Întrebare:
Care sunt actele necesare care trebuie prezentate pentru stabilirea indemnizației de maternitate?

Răspuns:
Pentru a obține îndemnizația unică la naşterea copilului şi îndemnizaţia lunară pentru creşterea/îngrijirea copilului la casa teritorială de asigurări sociale se depun următoarele acte (conform
HG 1478 din 15.11.2002):

1. Certificatul medical (original);
2. Actul de identitate al mamei (copia);
3. Certificatul despre venitul asigurat pentru 12 luni (REV 5), premergătoare lunii producerii riscului asigurat, eliberat de fiecare dintre unitățile economice în care solicitantul îşi desfășoară activitatea.

Întrebare:
Dacă persoana aflată în concediul de îngrijire a copilului își reia activitatea, aceasta va pierde indemnizația? Câte ore ar trebui să lucreze, ca sa nu o piardă?

Răspuns:
Asiguratul care se află în concediul pentru îngrijirea copilului până la împlinirea vârstei de 3 ani la toate unităţile în care desfăşoară activităţi, are dreptul la indemnizaţie lunară pentru creşterea copilului de la data acordării concediului şi până la vârsta de 3 ani a copilului.

În cazul în care mama sau tata (beneficiar de indemnizaţie) îşi reia activitatea în condiţiile timpului de muncă parţial, cu retribuirea muncii în proporţie din salariu de funcţie/tarifar stabilit conform sistemului tarifar de salarizare ori în mărimea salariului cuvenit pentru timpul efectiv lucrat în limitele timpului parțial din durata programului de muncă în cazul salarizării conform sistemelor netarifare de salarizare, la fiecare dintre unităţi, indemnizaţia nu se suspendă. 

Comentarii Adaugă comentariu
Valentina / 17.05.2016 13:52
salut. am asa o intrebare. Am iesit in concediu de maternitate in 2014, si am scris cerere de ingrijire a copilului pe termen de 3 ani. Astazi am aflat intimplator ca sint eliberata din functie din 2014, nu stiu din ce luna.Lucram profesoara la scoala. Acum reiese ca acesti 2 ani stind acasa cu copilul nu sint adaugati in stagiul de munca. Avea dreptul directoarea sa ma elibereze? In baza la ce as fi putut fi eliberata fara sa fiu anuntata????/ Ce as putea face acum????????? multumesc mult celor care stiu raspunsul la intrebarea mea.
Răspunde
 

Alexandru Noroaca / 06.05.2016 20:57
Buna ziua o intrebare daca eu sunt angajat din Luna octombrie anul 2015 o sa pot primi indemnizatia pentru concediu de maternitate cind Sotia nu lucreaza?
Răspunsuri (1)

Elena / 22.07.2016
In caz ca aveti unstajiu de cotizare de 3 ani.

Răspunde
 

Maria S / 26.04.2016 08:05
Buna ziua, pot sa iau concediul unic de maternitate pe numele sotului? In cazull cind am prelungit la serviciu concediul de ingrijire a primului copil de la 3-6 ani. Sint insarcinata cu al doilea copil si nu am avut venit acesti ani , polita de asigurare mi-a fost suspendata in aceasta perioada de ingrijire a primului copil(3-6) ani. Va rog sa raspudeti va scriu de mai multe ori, va rog merci mult. Daca ma eliberez de la serviciu acum in luna a 6-a si prezint ca nu am avut venit anul 2016, poate primi sotul indemnizatia?
Răspunde
 

adriana / 20.04.2016 18:05
Buna, imi puteti spune, daca persoana beneficiaza de concediu de maternitate, in caz de decesul copilului.
Răspunsuri (1)

Elena / 22.07.2016
Da, Beneficiaza conform prevederilor hotaririi Guvernului nr.108 pct 42.

Răspunde
 

maia / 17.04.2016 10:56
Buna ziua! Sunt angajata pe perioada determinata de timp, voi beneficia de concediu de maternitate timp de 3 ani ca orice persoana angajata?
Răspunde
 

maia / 16.04.2016 22:48
Sunt angajata pe perioada determinată de timp in legătură cu concediul de maternitate a precedei persoane, eu o sa pot beneficia de concediu de maternitate ?
Răspunde
 

olesea31 / 16.04.2016 15:22
buna ziua cum credeti imi pit primi banii pe nasterea copilului adica doar cei 3000 si ceva de lei daca nu am fost in tara pina acum si copilul are 2 ani jumate nu a fost asigurat si nu as vrea ajutorul care se da in fiecare luna ci doar cei de la nastere
Răspunde
 

svetlana / 15.04.2016 11:42
buna ziua.spunetimi va rog daca am mai putin de 12 luni lucrate inainte de concediu de maternitate de ce alocatii si pe ce durata pot sa dispun daca salariu a fost de 2500 lei?mersi
Răspunde
 

Cristina / 14.04.2016 11:31
In cit timp dupa depunerea actelor pentru concediu de maternitate la casa teritoriala de asigurari sociale voi putea primi banii?
Răspunde
 

Eugeniu / 12.04.2016 21:24
Buna ziua sotia mea este insarcinata din 9 luni de sarcina a lucrat numai o luna, eu lucrez oficial spuneti mi va rog eu pot primi indemnizatii pentru ingrijirea copilului pina la 3 ani. E stiu ca sa primesti indemnizatii lunare sotia trebuie sa fie la intretinerea sotului ultimele 9 luni de zile.Ea a fost rugata sa elibereze locul de munca cind au aflat ca e insarcinata.Spunetimi va rog cum se fac calculele.Peste 2 luni trebuie sa inasca eu nu stiu cum sa fac.Multumesc frumos
Răspunde
 

Diana / 11.04.2016 17:06
Buna ziua, spuneti-mi va rog, daca la moment ma aflu in concediu de maternitate cu primul copil si acum sunt insarcinata cu al 2-lea, la fel mi se platesc acste 126 zile de concediu, si cind am iesit in concediu cu primul copil s-a calculat indemnizatia pentru 6 luni de munca, acum se calculeaza pentru 12, la noi cum v-a fi? ramiine asa sau se v-a calcula cu 12 luni de munca?! Ms mult!
Răspunde
 

Stella / 10.04.2016 09:38
Buna ziua, ambii soti suntem persoane asigurate, salariul sotului este mai mare de aceea vrem sa perfectam actele pentru beneficierea indemnizatiei lunare in baza salariului sotului, pentru asta el va trebui sa plece in concediu de maternitate, ulterior cu realuarea serviciului in regim partial, in acelasi timp poate pleca si sotia in concediu de maternitate fara a beneficia de indemnizatia lunara? Totodata cele 4 salarii care se acorda in concediu de maternitate cui ii vor fi platite, doar mamei sau este posibilitatea de a alege?
Răspunde
 

Marin / 07.04.2016 13:53
BUna ziua, spuneti-mi va rog care este suma maxima ce o poate primi un angajat in rep. Moldova pentru concediul pre si post natal (126 zile calendaristice) ce se acorda la 30 saptamani de sarcina.
Răspunde
 

Valeria / 07.04.2016 07:57
Rog foarte mult autorul acestui articol ( Liuba Mursa, manager serviciul personal) sa raspunda la intrebarea pusa de mine anterior. Recitez: De ce CNAS-ul raspunde altfel la ultima intrebare? " În cazul în care tatăl sau bunelul, bunica, altă rudă îşi reia munca înainte de încheierea concediului pentru îngrijirea copilului cu program de muncă deplin sau program de muncă redus, pierde dreptul la plata indemnizaţiei stabilite. De asemenea, mama nu are dreptul la indemnizaţie în cazul cînd şi-a reluat munca cu program de muncă deplin. Indemnizaţia nu se suspendă doar în cazul cînd mama lucrează cu program de muncă redus sau prestează munca la domiciliu. Însă, mama este obligată să înştiinţeze Casa teritorială de asigurări sociale, prezentînd extrasul din ordinul cu privire la reluarea muncii cu program de muncă redus." Totusi care este varianta corecta? daca tata e in concediu de ingrijirea copilului pana la varsta de 3 ani, are sau nu dreptul sa lucreze cu program redus?
Răspunde
 

Irina / 06.04.2016 23:00
Buna ziua,spuneti-mi va rog,sunt in concediu de ingrijire a copilului pina la virsta de 3 ani,inainte de aceasta am avut loc de munca de baza si prin cumul,in timpul aflarii in concediul de ingrijire a copilului m-am concediat de la locul de munca prin cumul.Influenteaza oare aceasta la achitarea indemnizatiei lunare?
Răspunsuri (1)

Valeria / 07.04.2016
Nu, nu influenteaza

Răspunde
 

Maria S / 06.04.2016 14:10
Buna ziua, va rog asa o intrebare. Pot sa primesc indemnizatia pentru nastere de la sot asigurat, daca eu sint in concediu de maternitate prelungit din cont propriu cu primul copil (de la 3 la 6 ani) si nu am avut nici un venit acest an , la moment sint insarcinata cu al doilea copil , insa sint angajata oficial ,dar nu am avut nici un venit aceste 12 luni de la depunerea cererii din cont propriu. Merci astept raspuns, va rog!
Răspunde
 

Ungureanu Lilia / 04.04.2016 16:05
Buna ziua, Va rog mult sa mi spuneti daca ies in concediu de maternitate in data de 28 aprilie 2016 veniturile caror luni vor intra in calculul indemnizatie de maternitate si a celei pentru ingrijirea copilului pana la varsta de 3 ani: Aprilie 2015-Martie 2016 sau Mai 2015 - Aprilie 2016 (in conditia ca luna aprilie este o luna lucrata incomplet). Va multumesc anticipat
Răspunsuri (1)

Valeria / 07.04.2016
Aprilie 2015- Martie 2016

Răspunde
 

Ungureanu Lilia / 04.04.2016 15:32
Buna ziua, Va rog mult sa-mi spuneti daca ies in concediu de maternitate in data de 28 aprilie 2016 venitul caror luni intra in calculul indemnizatiei de maternitate si celei pentru ingrijirea copilului pana la varsta de 3 ani (Aprilie 2015 - Martie 2016 sau Martie 2015 - Aprilie 2016) Va multumesc anticipat.
Răspunde
 

maiosea / 31.03.2016 15:49
Buna ziua Eu sunt in concediu de ingrijirea copilului pina la 3 ani .si activez la 0.5 daca ma eliberez si ma angajez in alta parte eu pot pastra indemnizatia? Ce se intimpla daca eu nu spun ca mam transferat de la un lucru la altulpe un salariu intreg. ce fac eu in asa caz si ce face statul cu mine?
Răspunsuri (2)

maiosea / 08.04.2016
daca tot pe 0.5 dar in alta companie ce este in cajul asta

Valeria / 07.04.2016
Daca va angajati cu program intreg, va trebui sa restituiti indemnizatia.

Răspunde
 

Inna / 31.03.2016 14:09
Buna ziua, cunosc ca cele 126 de zile se achita conform ultimelor 12 luni lucrate, mentionez ca in primele 6 luni dintre aceste 12 am fost aproape lunar cu copilul pe foaie de boala, sunt militar si respectiv la noi pentru perioada in care neam aflat pe foaie de boala cu copilul am primit banii separat de salariu, ca ex. din salariul de 4500, pe card de la institutia unde activez am primit 3000 lei iar peste 2 zile am primit banii pentru zilele de foaie de boala (10 zile aproximativ 1500 lei) de la Ministerul Finantelor, asa ni sa explicat din sectia finante ca banii pentru perioada aflata in concediu de boala cu copilul vin separat de salariu. Acuma am iesit in decret cu al 2 lea copil, intrebarea mea este: CUM SE VA CALCULA PLATA PENTRU ACESTE 4 LUNI SI UN PIC??? SE VOR LUA IN CALCUL SI BANII CARE II PRIMEAM SEPARAT PENTRU FOAIA DE BOALA SAU NU???pentru ca la serviciu ni sa explicat ca nu deoarece se ia in calcul doar salaraiul primit prin card de la institutia unde activez (adica doar 3000 nu 4500), E CORECT?? ms anticipat si scuze de roman
Răspunsuri (1)

Valeria / 07.04.2016
E corect.

Răspunde
 

Valeria / 29.03.2016 13:16
De ce CNAS-ul raspunde altfel la ultima intrebare? " În cazul în care tatăl sau bunelul, bunica, altă rudă îşi reia munca înainte de încheierea concediului pentru îngrijirea copilului cu program de muncă deplin sau program de muncă redus, pierde dreptul la plata indemnizaţiei stabilite. De asemenea, mama nu are dreptul la indemnizaţie în cazul cînd şi-a reluat munca cu program de muncă deplin. Indemnizaţia nu se suspendă doar în cazul cînd mama lucrează cu program de muncă redus sau prestează munca la domiciliu. Însă, mama este obligată să înştiinţeze Casa teritorială de asigurări sociale, prezentînd extrasul din ordinul cu privire la reluarea muncii cu program de muncă redus." Totusi care este varianta corecta? daca tata e in concediu de ingrijirea copilului pana la varsta de 3 ani, are sau nu dreptul sa lucreze cu program redus?
Răspunde
 

Iaroslav / 18.03.2016 16:00
Buna ziua ,vreau sa va intreb .Sotia a fost angajata acum un an in urma oficial .. dar cind ramas insarcinata deja nu mai activa .. deci noi avem dreptul la concediu de maternitate pentru ea ? eu am incercat sa fac concediu pe mine dar neavind 9 luni de staiu nu am putut sa-l eau dar ea oare va putea ?
Răspunsuri (1)

Super contabil / 30.03.2016
Da, pe ea.

Răspunde
 

iana / 17.03.2016 08:59
Poate fi considerat – că soţia se afla la întreţinerea soţului asigurat, daca pe parcursul a 9 luni consecutive premergătoare lunii acordării concediului de maternitate a activat 2 luni, dupa care s-a eliberat de la serviciu, si are un stagiu de cotizare mai mic de 3 ani, pentru a primi indemnizaţie de maternitate? Totodată, nu a fost încadrată în niciuna dintre situaţiile prevăzute la art.4 al Legii privind sistemul public de asigurări sociale .
Răspunde
 

micu alexandra / 14.03.2016 14:17
Bună ziua! Sunt în ccc și pe 18.05.2016 copilul meu împlinește 2 ani. Eu am găsit alt job, deci nu mă mai întorc la vechiul loc de muncă. Voi începe de mâine. Ce anume trebuie să fac? Mă refer la documente demisie...multumesc
Răspunsuri (1)

Super contabil / 14.03.2016
Angajativa aici prin cumul pina 0.75 unitate, o sa pierdeti indemnizatia. Toata informatia obtineti la cadre.

Răspunde
 

Cristina / 14.03.2016 13:35
Spuneti-mi va rog frumos,activez Directie de Invatamint iar in luna aprilie trebuie sa ies in concediu de maternitate,cind si cum pot beneficia de concediu anual de odihna?
Răspunsuri (1)

Super contabil / 14.03.2016
Toata informatia o btineti la cadre.

Răspunde
 

Cristina / 14.03.2016 09:32
Buna Ziua.Puteti sa-mi spuneti daca Eu si Sotu nu lucram oficial poate Bunica sau Bunelu sa iasa in concediu de maternitate in locu meu ei lucreaza oficial de multi ani pot ca unu din ei sa primeasca banii pentru concediu de maternitate.Si daca este asa lege de ce acte este nevoie stiu ca cindva demult era asa lege.
Răspunsuri (1)

Super contabil / 14.03.2016
Da se poate. Consultati legea asigurarilor, si Cnas va informati.

Răspunde
 

olesea f / 10.03.2016 21:14
salut ajutati-ma cu un raspuns copilul are 2ani jumate este neasigurat si este nascut in alta tara am putea benefecia de indemnizatia unica ce se dea la nastere
Răspunsuri (1)

Super contabil / 11.03.2016
Indemnizatia unica , acei peste 3000 lei se ofera linga perioada nastere, adica undeva 3 luni de la nastere pu depunere documentelor. Acum deja este tirziu, dar sunati la CNAS, sa va informati mai concret.

Răspunde
 

Iulia / 10.03.2016 08:59
Spuneti-mi va rog frumos,activez in gimnaziu iar in luna aprilie trebuie sa ies in concediu de maternitate,cind si cum pot beneficia de concediu anual de odihna?
Răspunsuri (1)

Super contabil / 10.03.2016
Puteti pina la concediu, puteti dupa concediu, el nu se pierde.

Răspunde
 

Iana / 04.03.2016 10:12
Poate fi considerată – că soţia se aflată la întreţinerea soţului asigurat, daca pe parcursul a 9 luni consecutive premergătoare lunii acordării concediului de maternitate a activat 2 luni, dupa care s-a eliberat de la serviciu, si are un stagiu de cotizare mai mic de 3 ani, pentru a primi indemnizaţie de maternitate? Totodată, nu a fost încadrată în niciuna dintre situaţiile prevăzute la art.4 al Legii privind sistemul public de asigurări sociale .
Răspunde
 

Anna / 02.03.2016 14:56
cind se depun actele pentru primirea concediului de maternitate la cnas? indata dupa iesirea in concediu sau dupa nastere? si care sint actele necesare?
Răspunde
 

«« 1 2 3 4 5 6 7 »»
 
Nume, Prenume *: E-mail:
Comentariu * caractere rămase  
Articole
Scurte comentarii pe marginea celor publicate: Revista Monitorul Fiscal FISC.md nr. 5 (33) octombrie 2016 
26.10.2016  
Revista Monitorul Fiscal FISC.md. din luna octombrie, n-a rămas fără atenția noastră. În acest număr al revistei am găsit multe subiecte interesante care merită să fie citite și analizate
Бухгалтерские и Налоговые Консультации №9/2016, записи на полях 
17.10.2016  
БНК, другой журнал, который с удовольствием читают многие бухгалтера и аудиторы нашей страны, также не остался без нашего внимания
Бухгалтерские и Налоговые Консультации №8/2017, комментарии на полях 
26.09.2017  
Комментарии по материалам, опубликованным в журнале БНК: Подоходный налог: последние изменения и комментарии; Уборка жилых домов и НДС; НДС и подарки своим сотрудникам; Прекращение действия предпринимательского патента; Многолетние насаждения (виноградник) и налог на недвижимость и другие.
Modificări în legislația fiscală 2016, scurte comentarii. Titlul V - IX 
29.07.2016  
Comentarii privind modificările din Codul fiscal privind administrarea fiscală, impozitul pe bunurile imobiliare, impozitul pe avere, taxele locale, taxele pentru resursele naturale și taxele rutiere
© 2018 Contabil Şef. Toate Drepturile Rezervate.