Prima  |  Întrebări-Răspunsuri | Întrebări frecvente cu privire la concediul de maternitate

Întrebări frecvente cu privire la concediul de maternitate

19.06.2014   65748   241   Liuba Mursa, manager serviciul personal

Votează: 0.0/5 (0 Voturi )

imprimare

Întrebări frecvente cu privire la concediul de maternitate

Întrebare:
Cum funcționează legea in momentul în care persoana se află în concediu de maternitate, dar este însărcinată cu al doilea copil? Cum se procedează în cazul în care administrația entității în care activați, vă respinge cererea de prelungire a concediului?

Răspuns:
Conform art.124 alin. (2) din 
Codului Muncii al RM  

(2) În baza unei cereri scrise, persoanelor indicate la alin.(1), după expirarea concediului de maternitate, li se acordă un concediu parţial plătit pentru îngrijirea copilului până la vârsta de 3 ani, cu achitarea indemnizaţiei din bugetul asigurărilor sociale de stat.

Reieșind din contextul aliniatului dat, salariata are dreptul la concediu pentru îngrijirea copilului până la vârsta de trei ani în baza cererii scrise fără excepții.

Pentru acordarea îndemnizaţii lunare pentru creşterea copilului până la vârsta de 3 ani, la casa teritorială de asigurări sociale salariata va fi obligată să prezinte extrasul din ordinal de acordare a concediu pentru îngrijire copilului până la vârsta de trei ani.

În cazul refuzului angajatorului, salariata are dreptul de a se adresa cu o plângere la Inspecția Muncii.

Întrebare:
Cât va constitui indemnizația pentru al doilea copil potrivit noilor modificări la legea privind indemnizațiile pentru incapacitatea temporara de munca, daca în acest moment persoana se află în concediu de maternitate cu primul copil? Daca între timp persoana își reia activitatea de munca cu regim de munca parțial, cum va influența aceasta la calculul indemnizației pentru al doilea copil?

Răspuns:
Conform
Hotărârii Guvernului Nr. 84  din  05.02.2014 pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului Nr.1478 din 15 noiembrie 2002 cuantumul îndemnizaţiei unice la naşterea copilului a fost aprobat in mărimea:

- la naşterea primului copil – 3100 lei;
- la naşterea fiecărui copil următor – 3400 lei.

În baza cererii, angajata aflată în concediu de îngrijire copilului până la vârsta de trei ani are dreptul de a se reîntoarce la serviciul. În cazul reîntoarcerii le serviciu cu program de lucru parţial, salariata va menține și dreptul la îndemnizaţia lunară pentru creşterea/îngrijirea copilului până la vârsta de trei ani acordată de casa teritorială de asigurări sociale.

La calculul îndemnizaţiei lunare pentru creşterea/îngrijirii al doilea copil, se va calcula în baza HG Nr. 84 din  05.02.2014 pentru modificarea şi completarea HG Nr. 1478  din  15.11.2002 cu privire la indemnizaţiile adresate familiilor cu copii.

Dacă până în aprilie îndemnizația pentru creșterea copilului se calcula în baza venitului mediu lunar asigurat realizat în ultimele 6 luni premergătoare lunii naşterii copilului, atunci din data de 01.04.2014, baza de calcul constituie venitul mediu lunar asigurat realizat în ultimele 12 luni. Lunile calendaristice ale concediului de maternitate (concediul prenatal cu o durată de 70 de zile calendaristice si concediul postnatal cu o durată de 56 de zile calendaristice) se substituie cu acelaşi număr de luni imediat  premergătoare perioadei incluse în calcul, deci 12 luni premergătoare primei zile de concediu de maternitate.

Întrebare:
Care sunt actele necesare care trebuie prezentate pentru stabilirea indemnizației de maternitate?

Răspuns:
Pentru a obține îndemnizația unică la naşterea copilului şi îndemnizaţia lunară pentru creşterea/îngrijirea copilului la casa teritorială de asigurări sociale se depun următoarele acte (conform
HG 1478 din 15.11.2002):

1. Certificatul medical (original);
2. Actul de identitate al mamei (copia);
3. Certificatul despre venitul asigurat pentru 12 luni (REV 5), premergătoare lunii producerii riscului asigurat, eliberat de fiecare dintre unitățile economice în care solicitantul îşi desfășoară activitatea.

Întrebare:
Dacă persoana aflată în concediul de îngrijire a copilului își reia activitatea, aceasta va pierde indemnizația? Câte ore ar trebui să lucreze, ca sa nu o piardă?

Răspuns:
Asiguratul care se află în concediul pentru îngrijirea copilului până la împlinirea vârstei de 3 ani la toate unităţile în care desfăşoară activităţi, are dreptul la indemnizaţie lunară pentru creşterea copilului de la data acordării concediului şi până la vârsta de 3 ani a copilului.

În cazul în care mama sau tata (beneficiar de indemnizaţie) îşi reia activitatea în condiţiile timpului de muncă parţial, cu retribuirea muncii în proporţie din salariu de funcţie/tarifar stabilit conform sistemului tarifar de salarizare ori în mărimea salariului cuvenit pentru timpul efectiv lucrat în limitele timpului parțial din durata programului de muncă în cazul salarizării conform sistemelor netarifare de salarizare, la fiecare dintre unităţi, indemnizaţia nu se suspendă. 

Comentarii Adaugă comentariu
portaresco marina / 12.01.2017 15:40
buna ziua, de pe 1 decembrie 2016 mi sa inteput concediul de maternitate de la serviciu nu vreau sa imi plateasca zic ca a esit o noua lege in care se spune ca nu intreprinderea la care ai lucrat iti pleteste concediile de maternitate ci statul. Ajutatimi daca exista asa lege ce trebiue sa fac iar daca nu ce pot sa intreprind unde tebiue sa apelez
Răspunsuri (1)

!!! / 17.01.2017
Va adresati la CNAS

Răspunde
 

titomir elena / 29.12.2016 11:46
Buna ziua.ma intereseaza care este lista de acte pentru primirea indemnizatiei lunare pe copil pina la 3 ani si de unde trebuie sa luam extrasul din ordinul de acordare a concediului pentru îngrijirea copilului până la împlinirea vârstei de 3 ani (în original) de la toate unităţile în care desfăşoară activităţi;nu imi este clar.multumesc.
Răspunde
 

mariana / 10.12.2016 07:03
buna ziua! spuneti va rog daca plec in concediu pentru îngrijirea copilului pînă la 6 ani ( copilul are 4 ani) ulterior aș putea sa ma angajez ca funcționar public prin cumul fară a pierde locul de muncă de baza( director de grădinită, funcție obținută prin concurs, cu CIM pe 5 ani?)
Răspunde
 

elena / 11.11.2016 19:12
daca bunica pensionara activeaza in baza de contract pe termen pina la 31 decembrie 2016 , poate sa beneficieze de concediu pentru ingrijirea nepotului pina la virsta de 3 ani,si pina cind poate sa primeasca indemnizatia pentru ingrijirea nepotului
Răspunde
 

Ionita Natalia / 10.11.2016 10:53
Buna ziua. In prezent sunt in concediu de ingrijire a copilului pina la 3 ani si acum am hotarit sa incep lucru pe 0,5 salariu la un alt serviciu (cumul extern), nu la cel de baza de unde am iesit in concediu- Cu ce documente trebuie sa ma prezint la Casa Nationala??? Multumesc.
Răspunde
 

Inga / 05.11.2016 14:53
Buna ziua, din mart 2016 ma aflu in concediu de ingrijire a copilului pina la 3 ani (sunt pers. asigurata), in aceasi luna am primit un premiu (premiul l-am primit pentru periaoada feb 2015 - feb 2016, deoarece in institutiile de invatamint se achita astfel premiile personalului auxiliar), sigur ca in 4 BASS si REV 5 s-a concretizat aceasta suma si categoriei persoanei care a primit-o, acum sunt insarcinata cu al doilea copil, intrebarea suna astfel: cum mi se v-a plati concediul de maternitate si indemnizatia lunara, (in aceasta perioada n-am activat nicaeri). Va multumesc de raspuns.
Răspunsuri (1)

Andriana / 07.11.2016
http://www.cnas.md/lib.php?l=ro&idc=446&nod=1&

Răspunde
 

olesea / 28.10.2016 14:13
Buna ziua,as putea afla raspuns la intrebare?Am fost in concediu de maternitate cu al doilea copilpina la 3 ani,am iesit la serviciu si am lucrat 3 luni,apoi mi-am prelungit concediul pina la 6 ani,intre timp am aflat ca sunt insarcinata cu al 3 copil,cum mi se fa plati concediul si daca se va plati?
Răspunde
 

Rodica D / 21.10.2016 19:19
Buna ziua, Eu sunt in concediu de maternitate de 2 ani, intre timp de un an de zile firma cu capital strain (in care activam)se afla in curs de lichidare. Trebuie sa mi se ofere ceva recompensa sau sa mi se achite concediul nefolosit? Va multumesc anticipat!
Răspunde
 

serghei serghei / 14.09.2016 15:02
Buna ziua am auzi ca la nasterea copilului pot sami iau concediu de la serviciu achitat pentru a avea grija de familie este posibil sau nu varog un raspuns
Răspunde
 

Mihaela Gritco / 28.08.2016 17:48
Buna am o intreabare sunt insarcinata in 13 septamini si sunt pe foae de boala mie o sa mi se achite daca eu mam angajat pe 18 iunie dar din luna ianuare nu am lucrat nicaeri pina la angajare.
Răspunde
 

Adrian / 26.08.2016 08:39
Buna Ziua. Am asa o intrebare. Daca Sotia nu este angajata in cimpul muncii iar sotul este angajat la Stat de 7 ani. Sotul poate beneficia de cncediul de intretinearea copilului?
Răspunde
 

Iuliana / 18.08.2016 09:10
Buna ziua, concediul de ingrijire a copilului de 3 ani intra in stagiul de munca, adica se i-a in calcul pentru vechime in munca?
Răspunde
 

Tatiana / 10.08.2016 06:34
Buna ziua! Ma aflu in concediu de ingrijire a copilului pina la 3 ani, copilul are 1 an si 8 luni, vreau sa ma concediez de la locul de munca, dar nu vreau sa pierd indemnizatia,sotul meu poate acum sa ia concediu de ingrijire a copilului si astfel indemnizatia sa treaca la el ca eu sa ma pot concedia?
Răspunde
 

ana,, / 07.08.2016 11:45
buna sunt insarcinata in 30 saptamini nu mai lukrez oficial de pe 4 ianuarie spuneti va rog sotul poate beneficia de concediu de maternitate?
Răspunde
 

Novicov Svetlana / 01.08.2016 14:59
Buna ziua! Sunt in concediu de ingrijirea a copilului pina la 3 ani(coplilul are 2 ani). Mi-am gasit lucru prin cumul shi as dori sa shtiu pe ce salariu pot fi angajata, 0.5 sau 0.75?Trebuie sa prezint ceva la locul de munca de baza?Se va pastra indemnizatia lunara? p.s. Multumesc anticipat!
Răspunsuri (2)

Corina / 08.08.2016
Buna ziua. Eu aceeasi situatie, am avut sa ma confrunt cu multe probleme caci lumea la noi e necompetenta si unul spune intr-un fel, altul altfel..., dar concret uitati-va ce trebuie sa faceti: De la locul unde va angajati ca cumul extern ( la cel de baza o sa iesiti cind doriti) de la cadre trebuie sa va faca 3 ordine-1- Ordin de angajare in serviciu, 2 -Ordin de acordare a concediului de ingrijire pina la 3 ani, 3- ordin de revenire cu regim partial art.97 CM RM. Chiar daca de la locul de baza aveti toate acestea, dar trebuie si de la acest serviciu care sunteti cumul extern angajata. Toate aceste 3 ordine le prezentati la Casa Nationala cit mai repede posibil ca sa nu va pierdeti indemnizatia lunara si oricum citeva zile din indemnizatie nu se va plati caci aceste ordine se fac in zile diferite, asa explica ei...cei destepti conform legii. Nr de contact la Casa Nationala de pe Bd. Gr. Vieru -022 224445 sau 022 224382 si la Inspectoratul Muncii 022 498683-pentru mai multe informatii detaliate. Eu cu ei deja am avut treaba...Of!!! si iarasi Of!!!

Petru / 01.08.2016
Puteti sa va angajati si pe 0.5 si pe 0.75 prezentati aceleasi documente ca la o angajarea normala. Doar ca o sa pierdeti dreptul la indemnizatia lunara

Răspunde
 

Oxana / 30.07.2016 01:44
Buna, ajutati-ma va rov cu un raspuns. Am hotarit sa nasc peste hotare, voi putea sa beneficiez de indemnizatia lunara pentru ingrijirea copilului daca ma adresez mai tirziu la Cnas?
Răspunde
 

Alina / 29.07.2016 16:13
Dacă soțul lucrează la 2 servicii ,și indemnizația lunară o scrim pe soț,atunci el trebuie sa nu lucreze deplin ( să nu aiba un salariu de bază) la ambele locuri de muncă?
Răspunde
 

Alina / 29.07.2016 16:03
Buna ziua.Spuneți-mi vă rog dacă nu am lucrat ( sunt studentă),poate soțul să primească concediale de maternitate în baza salariului său,iar apoi el să activeze pe deplin la locul de muncă.Dar eu apoi pot să primesc indemnizația lunară deja pe mine .
Răspunde
 

Corina / 27.07.2016 14:18
Buna ziua. Asa o situatie: Sunt in concediu de ingrijire a copilului pina in luna octombrie si acum am hotarit sa incep lucru pe 0,5 salariu la un alt serviciu (cumul extern), nu la cel de baza de unde am iesit in concediu- acolo voi reveni in septembrie sau chiar in octombrie. Intrebarea mea este> Ce documente trebuie sa prezint la Casa Nationala, daca trebuie in general si ceea ce tine de indemnizatie ce trebuie sa fac ca sa nu o pierd pina in luna octombrie??? Multumesc. Astept raspuns.
Răspunde
 

noroaca Alexandru / 26.07.2016 21:11
spunete-mi va rog, daca sunt angajat de 8 luni shi 16 zile pot primi indenizatia pentru copil????
Răspunde
 

Surujiu Olga / 25.07.2016 15:13
Spuneti-mi va rog, daca mi se termina concediul de maternitate si automat de la serviciu mi se acorda concediu anual, pot beneficia si de indemnizatia pentru copil in perioada cit sunt in concediu, sau voi primi indemnizatia deja dupa finisarea concediului anual?
Răspunde
 

veronica / 21.07.2016 13:21
Buna ziua,ajutati/ma si pe mine sa ma clarific in situatia mea.Sunt in concediu de crestere a copilului pina pe 08 august pe 09 trebuie sa es la lucru.Sunt insarcinata cu al doilea copil si pe 09 septembrie mi se implines 30 de saptamiini si trebuie sa es in concediu de maternitate.Cum mi se va calcula intemnizatiile pentru al doilea copil?multumesc
Răspunsuri (1)

Elena / 22.07.2016
E importan sa iesiti la serviciu sa lucrati o luna( 8 august - 09 septembrie), dar e important sa aveti un stajiu de cotizare de 3 ani. In nici un caz sa nu va luati concediu neplatit pina la 6 ani cu primul copil.

Răspunde
 

Negru Rodica / 13.07.2016 09:43
buna ziua am si eu o intrebare.am lucrat 7 luni si 2 saptamini cu salariu oficial de 1900 lei ce indemnizatie o saprimesc?
Răspunsuri (1)

Elena / 22.07.2016
Indemnizatia pe care o ofera statul.

Răspunde
 

Stan Cristina / 11.07.2016 14:19
Salut,vreau sa va adresez si eu o intrebare referitor la concediu de maternitate,vreau sa stiu daca sotul meu poate sa imi primeasca decretul el are doi ani lucrati la o fabrica,iar eu mam concediat in urma cu aproximativ 9 luni,in decret ies pe data de 08.09.2016(30 de saptamini) persoana de la raion a spus ca nu mi se ajunge jumatate de luna .Va rog mult sa ma ajutati!
Răspunsuri (1)

Elena / 22.07.2016
În caz ca sotul are un stajiu de cotizare(salariu cu impozite achitate la stat) de 3 ani si sotia timp de 1 an nu a lucrat, atunci va puteți folosi de prevederile Legale unde sotul va primi indemnizatia de maternitate ( sotia la intretinerea sotului).

Răspunde
 

Ecaterina S / 24.06.2016 15:13
Buna, am si eucareva intrebari imprivinta concediului de maternitate. Sunt in saptamina 31 nu am lucrat 7 luni dar medicul fara sa se intereseze a deschis deja concediu de maternitate pe sot, in acest certificata stipulat ca sunt la intretinerea sotului. Acum amaflat ca trebuie sa am 9 luni nelucrate. Nu vrem sa pierdem aceasta sansa salariul soului e bun si indemnizatiile vor fi bune, ce putem face in cazul dat??
Răspunsuri (1)

Elena / 22.07.2016
Ceea ce mai puteti face acum este ca sotuluil sa i se acorde un concediu partial platit pina la 3 ani, in acest caz ar trebui sa aiba un program de munca de 7 ore, iar indemnizatia lunara va constitui 30 % din salariul sotului. Referitor la intrebarea adresata nu puteti beneficia de indemnizatia de maternitate, adica sa fiți la intreținerea sotului deoarece ati lucrat in ultimul an inainte de concediul medical ( de maternitate).

Răspunde
 

AnaG / 22.06.2016 13:28
Buna , am asa o intrebare. Daca contractul meu este prelungit pina pe 31 august, iar eu pe 1 septembrie implinesc 30 saptamiini si trebuie sa ies in concediul de maternitate. >O sa primesc concediul(128 zile) sau nu ? Unde pot sa ma adresez pentru a verifica asa informatie
Răspunde
 

Tatar Ludmila / 24.05.2016 10:41
Buna ziua, am asa o intrebare am avut concediu pentru ingrejirea copilului pina la 3 ani, am iesit la serviciu si lucrez deja de 1 an si jumate. Intrebare? pot sa folosesc concediul pt ingrijirea copilului pina implinirea virstei de 6 ani?Multumesc anticipat.
Răspunde
 

Inga P / 20.05.2016 07:07
Buna ziua, Va rog mult sa-mi spuneti daca e posibil sotul meu sa reia concediul de incrijire a copilului in continuare. Situatia este asa: acum eu sunt in concediul de ingrijire a copilului din luna septembrie 2014, dar incepind cu luna noiembrie 2015 am preluat serviciul cu 0,5 unitati pastrind astfel si indemnizatia. Sotul la moment lucreaza. Vreau sa aflu daca ar putea sotul sa preia concediul de ingrijire in continuare si eu sa ies la serviciu pe 1 unitate. Multumesc anticipat.
Răspunde
 

Alex / 18.05.2016 21:02
Buna ziua, puteti va rog sami spuneti care este data la care se considera producerea riscul asigurat in cazul condediului de maternitate si care este data producerii riscului asigurat in cazul ingrijirii copilului. (Daca este nasterea copilului sau in cazul concediului de maternitate este cu 70 de zile inainte de nastere, adica la 30 de saptamini de sarcina)
Răspunde
 

Alex / 17.05.2016 20:48
Buna ziua. In cazul in care sotia a iesit din concediu de ingrijire a copilului pina la 3 ani si a prelungit concediul de ingrijire a copilului pina la virsta de 6 ani, este insarcinata cu al doilea copil, cum se va calcula concediul de maternitate? Este posibil in acest caz calcularea indemnizatiei de maternitate si indemnizatiei de ingrijire a copilului in baza salariului sotului? Mutumesc anticipat!
Răspunsuri (1)

Elena / 22.07.2016
Conform legislatiei in vigoare nu,deaorece dumneavoastra figurati ca persoana angajata la locul de munca de unde ați iesit in concediul de maternitate. Și nici nu veti beneficia de indemnizatia de maternitate (126 zile)) in baza salariului pe care l-ati avut pina la primul concediu din motiv ca nu aveti venit asigurat.

Răspunde
 

«« 1 2 3 4 5 6 7 »»
 
Nume, Prenume *: E-mail:
Comentariu * caractere rămase  
Articole
Scurte comentarii pe marginea celor publicate: Revista Monitorul Fiscal FISC.md nr. 5 (33) octombrie 2016 
26.10.2016  
Revista Monitorul Fiscal FISC.md. din luna octombrie, n-a rămas fără atenția noastră. În acest număr al revistei am găsit multe subiecte interesante care merită să fie citite și analizate
Бухгалтерские и Налоговые Консультации №9/2016, записи на полях 
17.10.2016  
БНК, другой журнал, который с удовольствием читают многие бухгалтера и аудиторы нашей страны, также не остался без нашего внимания
Бухгалтерские и Налоговые Консультации №8/2017, комментарии на полях 
26.09.2017  
Комментарии по материалам, опубликованным в журнале БНК: Подоходный налог: последние изменения и комментарии; Уборка жилых домов и НДС; НДС и подарки своим сотрудникам; Прекращение действия предпринимательского патента; Многолетние насаждения (виноградник) и налог на недвижимость и другие.
Modificări în legislația fiscală 2016, scurte comentarii. Titlul V - IX 
29.07.2016  
Comentarii privind modificările din Codul fiscal privind administrarea fiscală, impozitul pe bunurile imobiliare, impozitul pe avere, taxele locale, taxele pentru resursele naturale și taxele rutiere
© 2018 Contabil Şef. Toate Drepturile Rezervate.