37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Concedierea persoanelor cu statut de pensionar pentru limita de vârstă. A fost sesizată Curtea Constituțională

Concedierea persoanelor cu statut de pensionar pentru limita de vârstă. A fost sesizată Curtea Constituțională

14.06.20183.023 views BizLaw.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Un avocat a depus o sesizare la Curtea Constituțională prin care contestă unele prevederi din Codul muncii, după ce clienta sa a fost concediată pe motiv că are statul de pensionar pentru limita de vârstă. Acesta solicită exercitarea controlului constituționalității prevederilor art. 86. alin. (1) lit. y1 din Codul muncii ”Concedierea – desfacerea contractului individual de muncă pe durată nedeterminată, precum și a celui pe durată determinată – se admite pentru deținerea de către salariat a statutului de pensionar pentru limita de vârstă”, prin prisma art. 1 alin. (3), art. 4, 7, 8, 9 alin. (1) și alin. (2), art. 46 alin. (1), art. 47 și 54 din Constituție.

La baza sesizării se află un caz aflat pe rolul instanței, în care se precizează că Oficiul Poștal din Soroca a concediat o salariată, deoacere aceasta deținea statutul de pensionar pentru limita de vârstă.

În opinia autorului sesizării, prevederile din Codul muncii contestate sunt în contradicție cu Constituția, întrucât încalcă dreptul fundamental la muncă și instituie o discriminarea directă a salariaților ce dețin statut de pensionar pentru limita de vârstă.

În sesizare se spune că dreptul la muncă reprezintă un drept social-economic complex, garantat de art. 43 din Constituție și orice persoană are dreptul la muncă, la libera alegere a muncii, în condiții echitabile și satisfăcătoare de muncă, precum și la protecția împotriva șomajului.

În același timp, dreptul al muncă se consideră unul din drepturile fundamentale și inalienabile ale omului, deoarece pentru majoritatea persoanelor este unica sau principala sursă de venit. La fel, norma constestată contravine și prevederilor din Codul muncii care garantează libertatea muncii și asigură principiul egalității în drepturi a tuturor salariaților.

Mai mult, Guvernul prin Hotărârea nr406 din 2.06.2014 a evidențiat că, drept acțiune prioritară este ”întreprinderea măsurilor de combatere în rândul patronilor, angajaților și a sindicatelor, a discriminării explicite a vârstnicilor”.

Prin urmare este cert că tratamentul diferențiat pe motive de vârstă pe care îl generează norma contestată nu poate fi admis și justificat de un careva pretins obiectiv legitim, în pecial de politica ocupării forței de muncă, a pieței muncii sau a formării profesionale. Or, politica ocupării forței de muncă, a pieței muncii și/sau a formării profesionale transpusă prin Hotărârea Guvernului cu privire la aprobarea Programului pentru integrarea problemelor îmbătrânirii în politici este în contradicție cu conținutul normei contestate.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...